Doma zdravlja Bratunac ima značajna ulaganja u edukaciju kadrova i modernu medicinsku opremu

0
Doma zdravlja Bratunac ima značajna ulaganja u edukaciju kadrova i modernu medicinsku opremu

U vremenu kada većina zdravstvenih ustanova u BiH posluje s gubicima, velikim dugovanjima, problemima s nabavkom opreme i medikamenata, lošim plaćama i neizmirenim obavezama prema uposlenicima, Dom zdravlja u Bratuncu posljednjih godina nema tih problema.

Mladi ljekari

Direktor ove zdravstvene ustanove, dr. Aleksandar Vasić ističe da, zahvaljujući dobrom poslovanju, više pažnje posvećuju unapređenju zdravstvene zaštite za 15.000 građana Bratunca, ali i usavršavanja kadrova i ulaganja u modernizaciju medicinske opreme.

Doma zdravlja Bratunac ima značajna ulaganja u edukaciju kadrova i modernu medicinsku opremu

– Od 58 uposlenika, vrlo mali broj je nemedicinsko osoblje. Izdvajamo sredstva za usavršavanje naših mladih ljekara i tehničkog osoblja. Trenutno je na specijalizaciji jedna mlada doktorica pedijatar, koja se usavršava na ultrazvuku kuka i stomaka kod novorođenčadi. Osim specijaliste za kardiologiju, tu su stručnjaci za neurologiju i dječiju pulmologiju – istakao je Vasić.

Novi aparati

Kaže da su za nabavku modernog laboratorija uložili znatna sredstva, čiji kapacitet je oko 50 laboratorijskih testova gustine krvi i testova na alergiju, zbog čega su pacijenti ranije putovali u Zvornik. Nabavljen je i aparat za biohemijsku analizu krvne slike i druga oprema neophodna za dijagnostiku.

Novi Dom zdravlja u Bratuncu zvanično je izgrađen krajem 2017. godine. Obuhvata površinu od 1.900 kvadratnih metara korisnog prostora, a koštao je 2,1 milion maraka.

Problem nedostatka sanitetskih vozila

Uz dobre uvjete za rad i primjerno poslovanje u ovoj ustanovi ističu problem nedostatka sanitetskih vozila. To je posebno izraženo kod prijevoza pacijenata na hemodijalizu, tako i transport bolesnika u druge zdravstvene institucije.

(avaz)