Poznat izvođač radova sanacije zvorničkog starog mosta, radovi koštaju skoro milion i četirsto hiljada maraka

0
Obavještenje o prevozu učenika tokom obustave saobraćaja preko mosta

Nakon dugogodišnje trakavice oko sanacije zvorničkog starog mosta koji nosi službeni naziv “Most kralja Alekdsandra prvog Karađorđevića”, napokon je završena procedura i donešena odluka o izboru izvođača radova. Za iznos koji je više od milion i četiri stotine hiljada konvertibilnih maraka bez PDV-a odabrana je zvornička kompanija “Enikon Gradnja” d.o.o. Zvornik. Odluka je dostupna javnosti na web stranici gradske uprave Zvornika.

Poznat izvođač radova sanacije zvorničkog starog mosta, radovi koštaju skoro milion i četirsto hiljada maraka

Prema riječima predstavnika gradske vlasti u Zvorniku i opštinskih vlasti u Malom Zvorniku, radovi nisu krenuli na vrijeme iako su sredstva ranije obezbjeđena zbog administrativno-pravnih problema. Nekada je zvornički stari most bio namijenjen za drumski saobraćaj, a posljednji dugi niz godina samo se koristi kao pješački prelaz. Most spaja granice dvije države Srbije i Bosne i Hercegovine, pa je samim tim ovaj most ujedno i granični prelaz. Pošto je Bosna i Hercegovina država kompleksnog uređenja i još težeg utvrđivanja nadležnosti, tako je međusobno “dopisivanje” entiteskih institucija Republika Srpske i državnih institucija Bosne i Hercegovine odgodilo početak sanacije ovog mosta skoro dvije godine, iako su sredstva ranije obezbjeđena.

Sve što su trebale uraditi lokalne zajednice koje najviše koriste ovaj most uradile su u rekordnom roku. Nakon dugo vremena, poznato je i da će zvornička kompanija Enikon Gradnja izvoditi radove sanacije na starom zvorničkom mostu koji danas nosi ime po kralju u čije je vrijeme most u današnjem obliku i prvi put izgrađen.

(Zvornicki.ba)