Savo Martinović najbolji aforističar na festivalu “Kriva Drina”

0
Savo Martinović najbolji aforističar na festivalu

Zvornik je sinoć bio u duhu satire i humora. Veliki broj naših sugrađana slatko se smejao i uživao u aforizmima autora iz Srbije, Crne Gore i BiH. Zvorničkoj publici predstavili su se Aleksandar Čotrić i Savo Martinović iz Beograda, Dragana Pašić iz Banjaluke, Vladislav Vlahović iz Podgorice, Alija Hodžić iz Zenice, Ekrem Macić iz Кonjica, Jovo Nikolić iz Ugljevika, Grujo Lero iz Bijeljine, Nebojša Borovina iz Vlasenice, Nenad Čorilić iz Loznice i domaćin Stanislav Tomić iz Zvornika.

Savo Martinović najbolji aforističar na festivalu "Kriva Drina"

Ipak najviše smijeha izazvali su aforizmi Save Martinovića iz Beograda , jer je upravo on osvojio najviše glasova publike i ponio titulu pobjednika. Objavio je nekoliko knjiga aforizama: “Ništa između”, “Hazardni rječnik” , “Puna kapa” , “Mala glava puna kapa” aforizmi za one koji rastu …. Martinović je zastupljen u domaćim i svjetskim antologijama mudrosti, humora, satire i poezije. Prevođen je na ruski, bjeloruski, engleski, poljski, češki, italijanski, španski, baskijski i neke balkanske jezike.

Selektor Festivala humora i satire „Кriva Drina“ Stanislav Tomić rekao je da aforističari na kratak, sažet i jezgrovit način izražavaju svoje kritičko mišljenje prema pojavama u društvu. Oni se na svoj način odnose prema nekim stvarima ili devijantnim pojavama u društvu, umiju da izbalansiranim jezičkim oblikom kritikuju društvene prilike, kao i naše sopstvene gluposti, tako da je širok spektar tema koje aforističari i satiričari na poseban, za uho prihvatljiv način, prenose na publiku naglasio je Tomić.

Narodna biblioteka i muzejska zbirka već treću godinu zaredom organizator je Festivala humora i satire „Кriva Drina“. Festival je već upisan na kulturnu mapu sadržaja grada Zvornika rekla je direktorica Nega Stjepanović.i naglasila da je jako važno da Festival okuplja ljude iz regiona, odnosno da je međunarodnog karaktera, jer okuplja većinu predstavnika zemalja bivše Jugoslavije. Ona je dodala da cilj organizovanja Večeri aforizama promovisanje satire, kao posebnog oblika književnog izražavanja, ali i dati priliku domaćim i satiričarima iz regiona da ono što pišu predstave publici i time publiku nagnaju na kritičko razmišljanje u odnosu na neke društvene pojave.

(Radio Osvit)