Crкva u Roćeviću proslavila кrsnu slavu i 30 godina od prve službe na temeljima crkve

0

Svetom arhijrejskom liturgijom i lomljenjem slavskog kolača, crkva Svetog velikomučenika Prokopija u Roćeviću kod Zvornika proslavila je danas istoimenu krsnu slavu Prokopovdan.

Crкva u Roćeviću proslavila кrsnu slavu i 30 godina od prve službe na temeljima crkve

U okviru ove svečanosti obilježeno je 30 godina od prve službe na temeljima hrama Svetog velikomučenika Prokopija, te služen parastos poginulim borcima, nakon čega je održana akademija posvećena jubileju 30 godina ovog hrama.

Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje sveštenstva, služio je protojerej stavrofor Teodor Stanišić.

Stanišić je rekao da je vjerni narod Roćevića radeći i podižući ovu crkvu, gradio sebe i ugrađivao svaki dinar da bi izgradio ovah lijepi hram.

– Izgradili smo crkvu i imamo čime da se dičimo, jer je ova svetinja sada duhovni centar koji ima sve što je potrebno za jednu parohiju i vjerujući narod – rekao je sveštenik Stanišić.

Podsjetivši da u ovoj crkvi služi Bogu i narodu upravo onoliko koliko crkva ima godina, Stanišić je rekao da svi parohijani vode računa, kao jedna porodica, o crkvi, održavaju crkvu, ueđuju dvorište, kao i druge detalje koji krase ovo duhovno zdanje.

Bivši načelnik opštine Zvornik Stevo Savić rekao je da su tri decenije u životu crkvene opštine Roćević izuzetno značajne, posebno imajući u vidu broj onih koji su se ovdje krstili i vjenčali.

– Proslava tridesetogodišnjice od prve službe na temeljima ovog hrama jeste izuzetno značajan događaj za ovu crkvu, za sav narod ovog kraja – rekao je Savić, koji je iz roćevićke parohije.

On je naglasio da je zahvalan Bogu što je, nalazeći se na čelu nekih institucija u prethodnom periodu, bio u prilici da pomogne život svih crkava na području zvorničke opštine, posebno crkve u roćevićkoj parohiji.

– Bio sam uvjeren da će izgradnjom ovog hrmaa u Roćeviću svaukupan dugovni život mjesnog stanovništva biti na znatno višem nivou i u tom kontekstu sam učinio napor da pomognem koliko je bilo potrebno i moguće u datom trenutku – rekao je Savić.

Na akademiji je prikazan film „30 godina crkve u Roćeviću“, nakon čega je održana zajednička trpeza ljubavi.

Zemljište za izgradnju crkve u Roćeviću poklonio je Vukota Pisić, kao zadužbinu na sjećanje i uspomenu svih najmilijih koji su 1941. godine odvedeni na gubilište u zloglasni logor Jasenovac.

Gradnja crkve počela je 1988. godine, a projakat za za ovo svešteno zdanje uradili su Miodrag Bunušević i Dobrivoje Nešković iz Projektnog biroa Srpske patrijaršije u Beogradu.

Dobrovoljnim prilozima vjernog naroda od 1988. do 1997. godine, izgrađena je crkva u Roćeviću, posvećena Svetom velikomučeniku Prokopiju.

Crkvu je osveštao 7. septembra 1997. godine episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, a na mermernoj ploči na ulazu u crkvu zapisano je da je kum temelja bio Nikola Nikolić iz Roćevića, kum krstova Jovan Petrović iz Кozluka, kum zvona Cvjetko Novaković iz Roćevića, dok je kum crkve bio Stjepan Mitrović iz Lokanja.

Crкva u Roćeviću proslavila кrsnu slavu i 30 godina od prve službe na temeljima crkve
Parohija zvorničkog gradonačelnika

Pune tri decenije crkva u Roćeviću predstavlja važno središte pravoslavne duhovnosti naroda ovog dijela Republike Srpske, okuplja vjernike i čuva tradiciju ovih prostora.

U njenim matičnim knjigama, koje se vode od 15. aprila 1989. godine zapisano je 985 krštenja i 274 vjenčanja.

(infobirac.net)