Zvorničko ljeto pokazalo zašto je Zvornik grad u pravom smislu značenja riječi grad (FOTO+VIDEO)

0
Halid Bešlić velikim koncertom zatvorio ovogodišnje Zvorničko ljeto koje je za 7 dana posjetilo oko 100 hiljada ljudi

Manifestacija Zvorničko ljeto i ove godine bila je centralna manifestacija velikih događaja regije, može se slobodno reći centar dešavanja u sjeveroistočnoj Bosni u trajanju od sedam dana. Prema nekim procijenama, dešavanja u Zvorniku je u tih sedam dana posjetilo oko stotinu hiljada ljudi. Sve ovo se ne bi dogodilo da Zvornik nije sazrio kao grad, kao zajednica i kao društvo otvoreno za sve one koji imaju dobre volju da šire pozitivnu energiju.

Halid Bešlić velikim koncertom zatvorio ovogodišnje Zvorničko ljeto koje je za 7 dana posjetilo oko 100 hiljada ljudi

Najzadovoljniji zvorničkim ljetom ove godine je prvi čovjek grada Zoran Stevanović koji je svojim dolaskom na čelo Zvornika najzaslužniji za povratak statusa Zvorniku koji je oduvijek i imao. Stevanović je na kraju manifestacije obratio se i prisutnim medijima i rekao:

Zvornik nije dobio status grada, samo zato što je poslao zahtijev nadležnom ministarstvu, nego i zato jer je na teritoriju svoje opštine imao više od 50 hiljada stanovnika, obrazovne institucije svih uzrasta, kulturne institucije, velike sportske kolektive, privredne gigante i sve ono što bi jedan grad trebalo da ima. Zvornik sve to ima, ali i ono što drugi nemaju.

Zvornik ima dugogodišnju istoriju centra regije srednje Podrinja, ali i šireg regiona. Stotinama godina postojao je Zvornički sandžak u sklopu Otomanske imperije zvane Osmansko carstvo. Zvornik je oduvijek znao upravljati sobom, ali i drugima.

Nakon velikog nesretnog rata devedesetih, velikih razaranja zvorničkih sela, propadanja kompletne privrede i proizvodnje, nestanka većine stanovništva sa prostora Zvornika (većinom Bošnjaka, ali i veliki broj Srba se iz Zvornika trajno iselio u devedesetim), ove 2019.godine Zvornik je održavanjem visokog nivoa manifestacije Zvorničko ljeto, Zvornik još jednom pokazao da je grad i da s punim pravom ima taj status. I sam Halid Bešlić je bio oduševljen onim što je vidjeo i doživjeo u Zvorniku.

O ljepoti Zvornika, organizovanosti i profesionalnim ljudima govore najveće muzičke zvijezde Balkana, što je najbolja potvrda tvrdnje iz naslova da je Zvornik grad, ali i da je pojam za mnoge druge sredine koje će teško ikada sustići nivo koji Zvornik nakon svega što se izdešavalo idalje ima.

Pogledajte i dio spektakularnog koncerta Halida Bešlića ovog ljeta u Zvorniku:

Više fotografija pogledajte KLIKOM OVDJE!
Pogledajte i videozapise još nekih velikih koncerta ovog ljeta.

Zvorničnima koji žive u Zvorniku i svima onim koji Zvornik smatraju svojim gradom ostaje da održavaju postignuti nivo i da nastave podizati ljestvicu svog statusa na mapi Balkana i Evrope.

(Zvornicki.ba)