Na šetalištu ljekovitih voda Guber širi se miris kafe i pečenja

0
Na šetalištu ljekovitih voda Guber širi se miris kafe i pečenja

Nakon što su Općina Srebrenica i UNDP izdvojili sredstva za uređenje šetališta od grada do izvora ljekovite vode Crni Guber, radnici JKP „Polet“ završili su radove na raskresavanju rastinja, koje je padalo na put, očistili kanale, regulirali korito rijeke Guber i uredili park, ova destinacija postala je privlačna za mještane, ali i posjetioce ovdašnjih ljekovitih izvora.

Na šetalištu ljekovitih voda Guber širi se miris kafe i pečenja

Montažni objekt

Na lijepo uređenom šetalištu postavljen je montažni objekt, koji je Općina ustupila Mladenu Lazarevići, gdje je otvorio restoran. Zahvaljujući tome, danas se nakon tri decenije na šetalištu ljekovitih voda Gubera širi miris kafe i pečenja i sve podsjeća na stara dobra vremena.

– Zadovoljan sam posjetom gostiju, koji nakon obilaska izvora Crnog Gubera svrate, ručaju popiju piće i na ovom lokalitetu čistog zraka, mirisa ljekovite vode i borove šume ostanu po nekoliko sati, a neki provedu i cijeli dan. Zbog takve posjete, planiram proširiti restoranski objekt i zaposliti nekoliko radnika – kaže Lazarević.

Čekaju odobrenje

Prva naučna istraživanja mineralnih izvora na području srebreničke općine izvršena su 1886. godine. Ta su bečki istraživači zabilježili postojanje 48 mineralnih izvora. Krajem 19. stoljeća austrougarska firma „Henrik Mattoni“ izvršila je kaptažu i počela s eksploatacijom i flaširanjem vode kao lijeka za anemiju, koja se izvozila u Ameriku, Australiju, Japan i druge zemlje svijeta.

Od 2,1 milion maraka kreditnog zaduženja Općina Srebrenica će za pokretanje rada Banje „Guber“ izdvojiti 800.000 KM. Dok se od Vlade Republike Srpske čeka odobrenje za koncesiju vode, u toku je izrada projekta eksploatacije i konzumiranja ljekovitih voda. Planira se dovođenje vode s izvorišta do Doma zdravlja, gdje postoji savremeni laboratorij i obučen medicinski kadar za liječenje anemije Guberovim vodama.Flaširana voda se izvozila - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

  • Flaširana voda se izvozila

(Avaz)