U Kamenici položen kamen temeljac za spomenik ubijenim i poginulim, večeras memorijalni turnir “Gudo-Zenga”

0
U Kamenici položen kamen temeljac za spomenik ubijenim i poginulim, večeras memorijalni turnir

Danas ove subote, 17. augusta 2019. godine u Kamenici kod Zvornika upriličeno  je polaganje kamena temeljca za spomen obilježje i Memorijalni kompleks i to za tri naselja: Kamenica Donja, Kamenica Gornja i Glodi.

U Kamenici položen kamen temeljac za spomenik ubijenim i poginulim, večeras memorijalni turnir "Gudo-Zenga"

Nakon više ideja i mogućih lokacija, odlučilo se ipak za mjesto koje možete vidjeti na skicama i fotogarafijama. To je lokacija tačno na raskrnici za Gornju Kamenicu i Glode.

Nakon odabrane lokacije krenulo se u otkup zemljišta, ali vlasnici parcela nisu željeli ni čuti za novac, nego su odmah sve poklonili za izgradnju ovog veoma značajnog za buduće generacije monumentalnog dijela.
Vlasnici su: Hasija Hamzabegović, Zumra Karamujić,Mina Poturović, Sadija Ademovic ,kcerke rahmetli Mehe Omerović te unuci Edib i Mirza Omerović, 
Rasim zvani Hamdija Omerović sin rahmetli Salke Omerovic,Zilha Numanovic , Šemsa sa djecom -supruga rahmetli Saliha Omerović. Oni su svoje parcele uvakufili.

Ovo je ruta puta kojom prolazi i Marš mira. Na ovim lokacijama pronađeno je i više masovnih grobnica. Mnogi Kameničani položili su svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine.

Nakon sjećanja onih koji su dali svoj život za slobodu, subota veče predviđena je za fudbalski turnir. Drugi memorijalni turnir pod nazivom “Gud-Zenga” održat će se u Kamenici u znak sjećanja na mlade momke iz ovog mjesta koji su tragično izgubili svoje živote u prethodnom periodu.

U Kamenici položen kamen temeljac za spomenik ubijenim i poginulim, večeras memorijalni turnir "Gudo-Zenga"

Više informacija o turniru na fotografiji iznad.

(Zvornicki.ba)