KADA ĆE POČETI IZGRADNjA BRZOG PUTA LOZNICA-ŠABAC? – Još traje izrada projektne dokumenatcije

0
Uskoro automobilom iz Loznice u Šabac za manje od 30 minuta
FOTO: Ilustracija

Izgradnja brzog puta Loznica-Šabac krenuće početkom novembra pripremnim radovima za izgradnju mosta na Savi dok će eksproprijacija zemljišta početi ranije – rečeno je za Loznicke Novosti u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

KADA ĆE POČETI IZGRADNjA BRZOG PUTA LOZNICA-ŠABAC? - Još traje izrada projektne dokumenatcije
FOTO: Ilustracija

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je početkom meseca bi da ove godine trebalo da počnu radovi i na auto-putu i brzoj saobraćajnici Ruma-Šabac-Loznica, čime je samo potvrdila ranije najave. Pošto smo već u trećem kvartalu godine,  obratili smo se kabinetu ministarke Mihajlović tražeći dodatne informacije o izgradnji brzog puta Loznica-Šabac.

– Pomenuta saobraćajnica predstavlja deo Projekta izgradnje državnog puta prvog “b” reda Ruma-Šabac (auto-put) i Šabac-Loznica (brza saobraćajnica) dužine oko 80 km, od čega je dužina deonice Šabac-Loznica oko 55 km. Projekat uključuje izgradnju mosta preko reke Save sa prilaznim konstrukcijama. U toku je izrada Planova detaljne regulacije (PDR) za gradove Šabac i Loznica i opštinu Bogatić. PDR na delu koji teritorijalno pripada opštini Bogatić prošao je javni uvid, a PDR na delu koji  pripada Šapcu u postupku je javnog uvida, dok je u Loznici u toku  usaglašavanje sa JP „Srbijavode“ oko načina zaštite priobalja reke Drine od poplava i usaglašavanja sa trasom budućeg državnog puta prvog “b”reda. Nakon usaglašavanja, PDR će biće predat na javni uvid. Čim bude usvojen,  počeće izrada idejnog rešenja, pribavljanja lokacijskih uslova i idejnog projekta. U planu je da se, uglavnom, svi planski dokumenti i idejni projekat završe do kraja godine – stoji u odgovoru ministarstva.

Kako nam je potvrđeno, tada će biti konačno utvrđena i trasa saobraćajnice, a za sada postoje samo preliminarna rešenja.

– Planirano je da prvi radovi na izgradnji mosta preko Save  počnu u novembru ove godine. Obaveza Republike Srbije je da završi planska dokumenta i idejni projekat koji predstavljaju osnov za dalju realizaciju projekta, a izvođača i da izradi projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje radova. Rok za završetak dokumentacije koju će uraditi izvođač iznosi godinu dana, a za izvođenje radova će biti potrebno između tri i četiri godine uz napomenu da se radovi mogu odvijati paralelno. U toku su pregovori sa Republikom Azerbejdžan o zajmu za ovaj projekat, a očekuje se da bi ugovor mogao biti potpisan  do kraja godine. Preostali iznos sredstava bi bio obezbeđen iz budžeta Republike Srbije – kažu u Ministrastvu.

Inače, podsećamo da je ambasador Azerbejdžana Eldar Hasanov rekao  u septembru prošle godine, a ponovio u maju ove da je doneta odluka da se Srbiji dodeli kredit od 210 miliona evra i da je azerbejdžanska strana spremna da pomogne u pripremi projektno-tehničke dokumentacije, odnosno da će izvođač radova biti njihova kompanija “Azvirt” koja je, između ostalog, radila i na tunelima na deonicama auto-puta kroz Grdeličku klisuru.

Ono što, svakako, posebno interesuje građane čija se imovina nalazi  duž trase budućeg puta jeste na koji će način  biti sprovedena eksproprijacija, odnosno, da li je već poznata cena za zemljište koje će biti oduzeto od vlasnika za potrebe izgradnje puta.

Iz Ministarstva nam je rečeno da će se ekspropijacija odvijati paralelno sa ostalim pripremnim radovima, a da će zemljište biti plaćano po realnim tržišnim cenama.

Među prioritetima

– Izgradnja auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajniceŠabac-Loznica jedan je od prioritetnih projekata u drumskom transportu koji je važan za razvoj i povezivanje Srema, Mačve, zapadne Srbije i Vojvodine. Ulaganje u izgradnju novih puteva važno je zbog bezbednosti u saobraćaju, za bolje povezivanje, znači posao za domaće firme i njihove radnike koji će sigurno učestvovati u izgradnji, kao i nove investicije. Međutim, ono je i ulaganje u budućnost jer će Sremski i Mačvanski okrug i sve lokalne samouprave kroz koje nova saobraćajnica prolazi imati mogućnost da se brže razvijaju i da ljudi ostaju da žive u ovom kraju Srbije – kaže potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,  Zorana Mihajlović za LN.

(loznicke novosti)