Pomor ribe u Drinjači! Odgovorni iz hidrocentrale tvrde da je krivica na rudnicima Boksita iz Milića koji godinama nekontrolisano ispuštaju mulj u rijeku (FOTO)

0
Pomor ribe u Drinjači iz kompanije tvrde da je krivica na rudnicima Boksita iz Milića koji godinama nekontrolisano ispuštaju mulj u rijeku (FOTO)
FOTO: SRU Bistro

Potresne fotografije pomora ribe u rijeci Drinjači koje su objavili pripadnici sportsko-ribolovnog udruženja “Bistro” rastužio je sve ljubitelje prirode u Zvorniku. Prema riječima objavljenim na njihovoj stranici za pomor krive naglo pražnjenje akumulacije vode na brani kod Kušlata. Iz kompanije koja je postavila branu i mini hidrocentralu na Drinjai odbijaju takve optužbe uz tvrdnju da za pomor ribe može biti odgovoran jedino rudnik koji ispušta ogromne količine mulja u rijeku Drinjaču bez ikakve kontrole i najave. U nastavku prenosimo tekstove iz ribočuvarske službe “Bistro” i kompanije u čijem je vlasništvu mini hidrocentrala na Drinjači.

Pomor ribe u Drinjači iz kompanije tvrde da je krivica na rudnicima Boksita iz Milića koji godinama nekontrolisano ispuštaju mulj u rijeku (FOTO)
FOTO: SRU Bistro

Iz SRU Bistro su naveli:

Pomor ribe u Drinjači iz kompanije tvrde da je krivica na rudnicima Boksita iz Milića koji godinama nekontrolisano ispuštaju mulj u rijeku (FOTO)Danas je na reci Drinjači došlo do masovnog pomora ribe usled naglog pražnjenja aklumulacije iznad mini HE Eta Energy na Kušlatu. Ribočuvarska služba i predstavnici udruženja su još uvek na terenu, obaveštene su sve nadležne službe, predstavnici medija, policija. U sledećoj objavi viđe fotografija i detalja. Posebna zahvalnost volonterima, našim ribolovcima i svima koji su nas danas zvali i pokušavali da pomognu, saopšteno je iz SRU “Bistro” putem njihove zvanične stranice na društvenoj mreži facebook.

Pomor ribe u Drinjači iz kompanije tvrde da je krivica na rudnicima Boksita iz Milića koji godinama nekontrolisano ispuštaju mulj u rijeku (FOTO)
FOTO: SRU Bistro

Odgovorni ljudi iz Eta Energy kompanije su u razgovor za naš portal odbacili odgovornost za pomor ribe u Drinjači o svemu rekli:
Ne može se tvrditi da je bilo naglo praznjenje jer smo mi iz kompanije 24 sata praznili jezero. To se moralo uraditi iz tehničkih razloga. I mi smo cijeli dan proveli na brani, uspjeli smo otklonit kvar na zatvaraču i mi na ovo nismo mogli uticati jer se zaglavio jedan zatvarač. Nažalost nismo primjetili u blizini brane pomor ribe i zaista nam nije jasno kako je moguće da puštanje vode može dovesti do pomora ribe.

Od samog početka rada brane ogroman problem u radu hidrocentrale pravi mulj rudnika iz Milića koji sa svojim ogromnim količinama pravi žestoke probleme jer ih ispušta direktno u vodu bez najave i bilo kakve odgovornosti.

Moguće da je to i uzrok pomora ribe i to je bilo za očekivati jer rudnicima iz Milića niko ne smije ukazati na kršenje zakonskih propisa, pa ni ribarsko društvo, ali ni inspekcija. Niko ih ne pokusava natjerati da poštuju propise godinama dok naša kompanija izmiruje sve obaveze prema ekološkim standardima kao i one poreske. Zbog ogromnih količina mulja našoj centrali nakon nepune dvije godine rada prijeti zatvaranje radi nekontrolisanog ispuštanja mulja iz rudnika u Milićima, rekli su odgovorni iz kompanije u čijem je vlasništvu hidrocentrala na Drinjači kod Kušlata.

Pomor ribe u Drinjači iz kompanije tvrde da je krivica na rudnicima Boksita iz Milića koji godinama nekontrolisano ispuštaju mulj u rijeku (FOTO) Pomor ribe u Drinjači iz kompanije tvrde da je krivica na rudnicima Boksita iz Milića koji godinama nekontrolisano ispuštaju mulj u rijeku (FOTO)

(Zvornicki.ba)