Pomor ribe, tužbe, mulj i novonastale Ade u Zvorničkom jezeru (VIDEO)

0
Pomor ribe u Drinjači iz kompanije tvrde da je krivica na rudnicima Boksita iz Milića koji godinama nekontrolisano ispuštaju mulj u rijeku (FOTO)
FOTO: SRU Bistro

Uznemirenost kod građana Zvornika izazvao je ogroman pomor ribe u rijeci Dirnjači koji se dogodio zbog nedostatka kiseonika u vodi. Iz ribočuvarske službe za ovaj pomor krive vlasnike mini hidrocentrale na rijeci Dirnjači kod Kušlata. SRU “Bistro” Zvornik najavljuje i tužbu protiv vlasnika hidrocentrale. Iz kompanije koja upravlja hidrocentralom ne kriju da su imali kvar na zatvaraču, ali isto tako odbacuju optužbe navodeći da je nemoguće da ribe uginu zbog viška vode.  Prilog o ovom događaju odlično su uradilinovinari RTV BN:

Vitomir Tomić je u ime kompanije koja je odgovorna za hidrocentralu izjavio da žali zbog nesreće koja se dogodila, ali isto tako tvrdi da brana ne proizvodi mulj, nego reguliše protok vode te da krivca za ovu situaciju treba tražiti među onima koji ispuštaju mulj u rijeku Drinjaču.

Da je problem mulja u Drinjači prisutan i prije izgradnje brane, najbolje ilustruju novonastale ade i ostrva na Zvorničkom jezeru koja su više nego zabrinjavajuća i potvrđuju čaršijske priče da jezero nije akumulacija vode nego samo širo korito rijeke Drine.

Da li će ovaj pomor ribe doprinijeti sudskim procesima u kojima će se utvrditi odgovorni za narušavanje ljepote Zvorničkog jezera i njegovih pritikoa pokazat će se u budućnosti.

(Zvornicki.ba/BN)