Uhapšeni na Branjevu Siniša Čuturić osumnjičen za šverc tonama kokaina zajedno sa sestrom

0
Uhapšeni na Branjevu Siniša Čuturić osumnjičen za šverc tonama kokaina zajedno sa sestrom

Zvorničanin Siniša Čuturić uhapšen je na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisana zbog sumnje da je bio dio velike kriminalne grupe koja je osumnjičena da je prokrijumčarila kokain vrijedan 18 miliona evra.
Porparol Policijske uprave Zvornik Miljan Bobar rekao nam je, navodeći inicijale osumnjičenog, da je provjerama utvrđeno da je za Čuturićem međunarodnu potjernicu raspisao Interpol Zagreb.

kokain sverc

-Poslije hapšenja osumnjičeni je predat u nadležnost Suda BiH – dodao je Bobar.

Prema nezvaničnim informacijama Siniša je brat od Nevenka Čuturić koja je u julu uhapšene sa još jednom osobom.

Oni su tada privedeni zbog sumnje da su prenosili novac za međunarodnu kriminalnu grupu na čijem je čelu Majkl Doković (60), koji se tereti za šverc čak 600 kilograma kokaina vrijednog 18 miliona evra iz Urugvaja u Švajcarsku.

Nevenka Čuturić za koju se pretpostavlja da je Dokovićeva djevojka, uhapšena je 13. jula, a dva dana nakon toga određen joj je pritvor. Tada je raspisana i potjernica za njenim bratom.

Na čelu klana je Doković, koji je nebrojeno puta mijenjao identitet. On je u junu ove godine uhapšen u švajcarskom gradu Bazelu nakon što je čarter letom iz Urugvaja prokrijumčario 600 kilograma kokaina. Doković i dvojica saradnika, među kojima je bio i pilot, uhapšeni su u jednoj garaži dok su pretovarali drogu.

Pažnja istražioca je usmjerena ka Dokoviću nakon što je prošle godine na graničnom prelazu Bregane između Slovenije i Hrvatske, zaustavljen “mercedes” u kome su bili njegova djevojka Nevenka Čuturić i njen brat Siniša. U automobilu brata i sestre koji su iz Antverpena u Belgiji krenuli u Srbiji policija je našla čak 1.000.100 evra.

Novac je oduzet, a protiv Čuturića je podnijeta prekršajna prijava. Pušteni su na slobodu, ali su istražioci njih ubrzo povezali sa Dokovićem.

O vođi kriminalne grupe Majklu Dokoviću “Njujork tajms” pisao je 2003. i to kao o osobi povezanoj s albanskom i jugoslovenskom mafijom. Hrvatski “Jutarnji list”, na osnovu saznanja USKOK-a, naveo je ranije da se vođa grupe u prošlosti zvao i Majkl Bugati, Majkl Ilirijani, te da je u posljenje vrijeme koristio identitete Živko Jović i Radovan Trzin.

„Familia“
Evropska policijska agencija saopštila da je međunarodnom operacijom nazvanom “Familia” razbijen balkanski kriminalni lanac koji je privatnim avionima prebacivao kokain iz Južne Amerike u Evropu, a potom brodovima za Hong Kong i Makao.

Hrvatski MUP koji je takođe uključen u istragu navodi da je akcija, koja je počela krajem 2017. bila dio šire evropske strategije protiv zapadno-balkanske mreže organizovanog kriminala, takozvanog Balkanskog kartela. Oni su za krijumčarenja često angažovali i stjuardese, a i ispituje se da li su pojedini piloti učestvovali u švercu.

(srpskainfo)