Fabrika glinice: Krivična prijava protiv Motike zbog neovlaštenih ugovora

0
Alumina: Motika sklopio milionske ugovore bez odobrenja UO „Alumine“

Stečajni upravnik Fabrike glinice „Birač“ Lazo Đurđević zatražio je smjenu predsjednika Upravnog odbora „Alumuine“ Milorada Motike nakon što je saznao da je potpisao nekoliko ugovora velike vrijednosti bez znanja ostalih članova UO „Alumine“, otkriva portal CAPITAL.

alumina motika

CAPITAL je u posjedu zapisnika sa sjednice Odbora povjerilaca FG „Birač“ na kojoj je Đurđević informisao povjerioce da će Motika biti smijenjen uz obrazloženje da nije poštovao Zakon o privrednim društvima kao ni menadžerski ugovor koji je sa njim potpisan nakon što je ispunio uslove za penziju.

„Motika je 31. maja sa preduzećem „Geotest“ iz Češke potpisao ugovor bez odluke UO. Istog dana je potpisao ugovor i sa preduzećem „Geo Boks“ iz Srbije, takođe bez odluke UO. Polovinom 2017. godine je potpisao ugovor o zakupu i aneks tog ugovora bez odluke UO. Svaki od navedenih ugovora prelazi limit od 100.000 KM. Ugovor sa firmom iz Češke je potpisan za najmanje deset godina, uz mogućnost produženja za još 15 godina“, kazao je Đurđević na sjednici Odbora povjerilaca održanoj 22. avgusta.

On je istakao i da je Motika sebi isplatio stimulaciju i troškove prevoza iako ima pravo samo na ono što je navedeno u menadžerskom ugovoru.

Naglasio je i da će zbog svega što je utvrdio protiv Motike podnijeti krivičnu prijavu ističući da ne želi da bude saučesnik u ovim poslovima.

Đurđević je povjerioce obavijestio i da je nakon što je saznao za ove radnje 2. avgusta pismeno obavijestio Upravni odbor „Alumine“ da ne planira produžiti ugovor sa Motikom i da izaberu novog predsjednika koji je ujedno i odgovorno lice.

Naveo je i da je 30. jula, po saznanju da su ti ugovori potpisani, od Motike pismeno zatražio da mu dostavi dokumentaciju u vezi sa tim, te da mu je dokumentacija dostavljena 13. avgusta, nakon čega je uputio zahtjev UO za zakazivanje Skupštine „Alumine“ s ciljem smjene Motike i imenovanja drugog člana UO.

„Od kada je on došao stanje u „Alumini“ je sve gore i gore“, konstatovao je Đurđević.

Komentar Laze Đurđevića nismo uspjeli dobiti jer je rekao da je u vožnji i da ne može razgovarati.

S druge strane, Motika je za CAPITAL rekao da nema ništa protiv krivične prijave koju je stečajni upravnik upravnik najavio, jer su ugovori „potpuno čisti“.

„To je apsolutno čisto. Ne zanima me šta on priča. Neka podnese krivičnu prijavu. To su ugovori koji ne dostižu 100.000 KM i nije bilo obaveze da idu na Upravni odbor, tako da ja tu nemam nikakav problem. Osim toga, ti ugovori nemaju nikakvu finansijsku odrednicu i to je čisto kao suza“, tvrdi Motika.

Milorad Motika smijenjen je sa čela „Alumina“ 22. avgusta, na zahtjev stečajnog upravnika FG „Birač“ Laze Đurđevića koji čini Skupštinu „Alumine“. Motiku je na poziciji predsjednika UO naslijedio Mile Matić, a nekoliko dana kasnije smijenjeni su i još neki članovi UO, o  čemu je CAPITAL pisao u tekstu Na Dodikov zahtjev smijenjena tri člana Uprave “Alumine”.

„Alumina“ je kćerka firma Fabrike glinice „Birač“ koja je u stečaju i njen je najprofitabilniji dio. Zapošljava oko 1.200 radnika.

CAPITAL: Marina Čigoja