Porodiljsko o trošku Vlade RS

0
Grad Zvornik: Konkurs za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje
FOTO: Ilustracija

Šta donose izmjene i dopune zakona o dječijoj i socijalnoj zaštiti Republike Srpske. Šeranić: Republika preuzima finansiranje da majke ne ostanu bez primanja.

Porodiljsko o trošku Vlade RS
FOTO: Ilustracija

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti RS, kojim je predviđeno da Vlada u cjelosti na sebe preuzme trošak naknada za vrijeme porodiljskog odsustva radnica.

Riječ je o refundaciji poslodavcima u iznosu od 100 odsto bruto plate za vrijeme porodiljskog bolovanja što će, kako se vjeruje, rasteretiti poslodavce, a majke sačuvati od otkaza.

– Na ovaj način Republika preuzima odgovornost finansiranja porodiljskog bolovanja i omogućava poslodavcu da sredstva koja je namijenio za to radno mjesto može iskoristiti za adekvatnu zamjenu, a da porodilja ne ostane bez posla i primanja – rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

On kaže da je predviđeno i uvođenje pronatalitetne mjere, koja podrazumijeva ostvarivanje materinskog dodatka za sve nezaposlene porodilje, bez uslova da je majka bila nezaposlena šest mjeseci prije poroda.

– Uvodi se i novo pravo roditelju-njegovatelju ili njegovatelju za one koji se brinu o djeci 24 časa dnevno zbog teških oboljenja, čime će oni imati pravo na određenu naknadu – istakao je Šeranić.

Pojasnio je da će naknada iznositi 112 KM, a cilj je da kada se saberu sve naknade koje ta porodica ima po osnovu bolesnog djeteta da se dobije iznos od 500 KM, odnosno da minimum socijalne sigurnosti za te porodice u budućnosti dođe na nivo najniže projektovane plate u Srpskoj.

Na sjednici Vlade RS utvrđen je i Prijedlog zakona i o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, kojim je predviđeno da u program isplate invalidnina uđu i osobe sa tjelesnim i mentalnim poteškoćama od 70 odsto.

– To znači da će djeca, na primjer, sa Daunovim sindromom biti obuhvaćena tim pravom – rekao je Šeranić.

On kaže da je zakon jasno definisao i pravo u oblasti invalidnina za oboljele od rijetkih bolesti, i da se različit procenat plaća za različit stepen invaliditeta.

– Predloženim zakonom predviđeno je i da utvrđivanje invaliditeta za lica do 18 godina rade stručne službe u centrima za socijalni rad i Ministarstvu, a do sada je to radio Fond PIO – pojasnio je Šeranić.

Na sjednici je prihvaćena Strategija upravljanja dugom RS za period 2019-2022. godine.

– Na osnovu izvršene analize Vlada RS se opredijelila za strategiju diversifikacije izvora finansiranja, instrumenata i baze investitora kao preferiranu, koju će sprovesti u narednom periodu – saopštila je Vlada RS.

VEĆI BROJ PUTNIKA

U izvještaju o poslovanju “Aerodroma RS” za 2018. godinu stoji da je ostvaren prihod od 3.338.744 KM, dok su rashodi iznosili KM 3.332.356. U odnosu na 2017. prihodi su veći za 47 odsto.

– Obavljeno je 1.652 avio-operacija i prevezeno 35.803 putnika. Uvođenje saobraćaja od strane kompanije “Rajaner” od 2018. rezultiralo je povećanjem broja putnika za 71 odsto u odnosu na 2017. – saopštila je Vlada RS.

(Nezavisne)