Nekadašnji Glavni imam Zvornika kandidat za novog reisu-u-ulemu Islamske zajednice BiH

0
Nekadašnji Glavni imam Zvornika kandidat za novog reisu-u-ulemu Islamske zajednice BiH
Husein ef. Smajić

Pod predsjedavanjem predsjednika Sabora Islamske zajednice (IZ) u BiH Safeta Softića, danas je održana sjednica Komisije za provođenje izbora za reisu-l-ulemu na kojoj su razmatrane pristigle kandidature za reisu-l-ulemu iz osamnaest izbornih okruga, kako je i predviđeno normativnim aktima IZ u BiH, javila je MINA. Među zvaničnim kandidatima je i nekadašnji glavni ima Zvornika Husein ef.Smajić.

Nekadašnji Glavni imam Zvornika kandidat za novog reisu-u-ulemu Islamske zajednice BiH
Husein ef. Smajić

Nakon razmatranja kompletne dostavljene dokumentacije, Komisija za provođenje izbora je utvrdila da četiri kandidature za koje je dostavljena potpuna dokumentacija i koji ispunjavaju uslove za reisu-l-ulemu propisane Ustavom i normativnim aktima Islamske zajednice proslijedi Saboru IZ radi utvrđivanja liste kandidata za reisu-l-ulemu i to: Husein-ef. Kavazović; Husejin-ef. Smajić; Muamer-ef. Zukorlić i Salem-ef. Dedović.

Komisija je donijela zaključak da od kandidata zatraži dostavu pisanih programa koji će biti prezentirani na trećoj redovnoj sjednici Sabora Islamske zajednice u BiH zakazanoj za 21. septembar 2019. godine.

Rođen 1952. godine u Tešnju gdje je završio osnovnu školu. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1972. godine, a potom je 1973. godine upisao na Univerzitet Al-Azhar na kom je diplomirao juna 1978. godine. Zatim, od 1978. godine do 25.maja 1983. godine radio je kao Glavni imam Odbora Islamske zajednice Zvornik, a od 25. maja 1983. godine do 25. maja 1986. godine, biva osuđen i izdržava kaznu u Foči po osnovi verbalnog delikta iz člana 133 K.Z SFRJ.

U biografiji Husein ef.Smajića navodi se sljedeće:

Od 1986. godine do 1990. godine, obnaša dužnost imama Čaršijske džamije Kiseljaka (kod Sarajeva) i Glavnog imama Odbora Islamske zajednice Kiseljak, da bi marta 1990. godine bio postavljen na mjesto Glavnog imama Odbora islamske zajednice Sarajevo. Rješenjem Sabora Islamske zajednice u BiH u martu 1993. godine biva postavljen za sarajevskog muftiju na kojoj je dužnosti sve do aprila 2014. Od aprila 2014. obnaša funkciju zamjenika Reis-ul-uleme.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 2010. godine postaje član Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini ispred Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Titulu magistra stekao stekao je na Filozofskom fakultetu u martu 2011. godine, na temu „Fehim Spaho Život i Djelo“(Islamska zajednica u Drugom svjetskom ratu). Ima registrovan doktorat na Al-Azharu na temu Islam i muslimani u Bosni i Hercegovini.

Govori arapski i engleski jezik.

(rijaset/klix)