Počeo odstrel divljih svinja na području Zvornika

0
Počeo odstrel divljih svinja na području Zvornika
Zvornički lovci

U cjeloj RS preduzete su preventivne mjere kako bi se spriječila pojava afričke svinjske kuge. Na području Zvornika veliki doprinos tome daju i zvornički lovci. Prije nekoliko dana lovci u zapadnom dijelu teritorija Zvornika počeli su sa odstrelom divljih svinja.

Počeo odstrel divljih svinja na području Zvornika
Zvornički lovci

Prema riječima Zdravka Ilića, iz udruzenja lovaca “Soko” iz Kozluka, ovih dana će početi selektivni odstrel divljih svinja i dostavljanje uzoraka u Banja Luku i na teritoriju Zvornika kojim upravlja ovo lovačko udruženje. Podsjećamo, da je su u Srbiji zabilježeni slučajevi afričke svinjske kuge. Do sada je zaraženo i ubijeno više od 800.000 svinja u svijetu, od kojih 90 odsto u Evropi.

U kancelariji za veterinarstvo kažu da su problem, između ostalog, neodgovorni putnici koji bolest mogu unijeti donošenjem mesa iz zaraženih zemalja. Afrička kuga uzrokuje nesagledive posljedice, prenosi se kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom i vodom, odjećom i obućom, ali i na gumama prevoznih sredstava. Iako zaraženo meso nije opasno za ljude, trebalo bi ga izbjegavati.

Zato su uzgajivači u RS, prije dvije godine izdejstvovali da za domaće meso postoji deklaracija.

(Osvit/Zvornicki.ba)