Za pet godina ukrali milion KM na području FBiH, razbijena opasna kriminalna grupa

0
Za pet godina ukrali milion KM na području FBiH, razbijena opasna kriminalna grupa

Rahman Begluk (32) iz Mostara i njegovih 12 saradnika uhapšeni su u policijskoj akciji “Orka” zbog sumnje da su počinili više razbojništava i krađa na području FBiH, u kojima su ukrali oko milion KM, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Za pet godina ukrali milion KM na području FBiH, razbijena opasna kriminalna grupa
Begluka terete da je bio vođa organizovane grupe pljačkaša, a zajedno s njim grupom je rukovodio i uhapšeni Jozo Markić (36). Osim njih, lisice su stavljene i članovima uže porodice prvoosumnjičenog, Melisi (28) i Alenu Begluk (35), a uhapšeni su i: Skender Ć. (41), Zoran Mikulić (47), Fadil Pozder (33), Mario Pinjuh (38), Samir Habibija (28), M. O. (35), Haris Zuko (29), R. G. (39) i Nihad B. (27.). Akcijom je obuhvaćen i Z. G. (50), koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Hrvatskoj.

Federalna uprava policije saopštila je da ih tereti da su od 2014. do hapšenja počinili više od 29 krivičnih djela na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva.

– Pljačkali su bankomate, transporte novca, tržne centre, benzinske pumpe, ali i građane. Teretimo ih i za šverc droge i krađe automobila – rekli su u FUP-u.

Nezvanično, sumnja se da su uhapšeni opljačkali više bankomata na području Mostara i Kupresa, benzinsku pumpu “Delta oil” u Jablanici tokom koje je ranjen vlasnih Tahir Balić, kao i pljačku tržnog centra “Konzum” u Čitluku.

Načelnik kriminalističke policije FUP-a Nurdin Hafizović kazao je da je u okviru dugo pripremane akcije “Orka” pretreseno 14 lokacija.

– Pronađena je veća količina oružja, municije i novca, te 15 kilograma eksploziva, koji je korišćen u razaranju bankomata, zatim ometači, policijske uniforme i razni alat – kazao je Hafizović, te dodao da se od 13 uhapšenih trojica nalaze u zatvoru, a da su razbojništva počinili u vrijeme dopusta.

Skoro svi uhapšeni su poznati policiji kao počinioci krivičnih djela. Akcija “Orka” izvedena je po naredbi Tužilaštva HNK