Udar na istočnu granicu: Granična policija u jednom danu spriječila ulazak stotine migranata

0
Udar na istočnu granicu: Granična policija u jednom danu spriječila ulazak stotine migranata

Podaci pokazuju da je priliv migranata svakim danom sve veći l Vijeće ministara BiH već u četvrtak će raspravljati o ovom gorućem problemu.

Udar na istočnu granicu: Granična policija u jednom danu spriječila ulazak stotine migranata

Granična policija BiH, i pored manjka službenika, uspjela je samo u jednom danu spriječiti ulazak na stotine migranata na istočnom dijelu granice, saznaje „Avaz“.

Ti podaci pokazuju da je priliv migranata i udar na državnu granicu svakim danom sve veći i da bh. graničari vanljudskim naporima sprečavaju ulazak ilegalnih migranata.

Demantiraju ministra
Tako zvanični podaci demantiraju tvrdnje ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji je prije tri dana, kada se govorilo o migracijama, ocijenio da je broj migranata u opadanju.

Da nije tako, dokaz su operativni podaci Granične policije BiH. Kako saznajemo, samo 28. septembra granični policajci su u regiji Zvornika u dva navrata tokom noći od pokušaja ilegalnog prelaska granice odvratila 21 NN lice NN državljanstva.

U istom danu u jutarnjim satima spriječen je ulazak šest državljana Afganistana. Na području Trebinja graničari su otkrili 30 ilegalnim migranata iz Iraka, Sirije i Irana.

Dakle, dnevno se s granice odvrate stotine onih koji se kroz BiH pokušavaju domoći Evropske unije. Osim državljana iz Sirije, Iraka, Irana, riječ je i o državljanima Tunisa, Alžira, Maroka.

Kako saznajemo, čelnici pojedinih policijskih agencija traže pomoć od Vijeća ministara za mnogo jači angažman na istočnom dijelu granice, kuda u BiH ulazi najveći broj ilegalnih migranata.

Plan mjera
Vijeće ministara već u četvrtak će raspravljati o ovom gorućem problemu. Nadležne sigurnosne institucije predstavit će informacije o povećanom prilivu migranata, ali i sveobuhvatni plan mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom

Skandal s Iračanima koji su vraćeni s Aerodroma Sarajevo dokaz je da se pojedini bh. diplomati bogate na migrantskoj muci, a preko leđa države.