Zvornički graničari uhapsili krijumčara koji je u Golfu vozio pet ilegalnih migranata

0
Ugljevik: Zvorničanin prevozio 9 migranata u automobilu, nakon sudara pobjegao sa mjesta događaja
FOTO: Ilustracija

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji su na ispomoći GPBiH u nadzoru državne granice, spriječili su krijumčarenje pet osoba afroazijskog porijekla. Krijumčarenje ilegalnih migranata je spriječeno 4. oktobra 2019. godine iza ponoći, prilikom zajedničke patrole u graničnom pojasu na području Zvornika.

Zvornički graničari uhapsili krijumčara koji je u Golfu vozio pet ilegalnih migranata
FOTO: Ilustracija

U vezu s ovim krijumčarenjem, dovodi se državljanin BiH, koji je ilegalne migrante krijumčario u Golfu, bh. nacionalnih oznaka. Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru s našim službenicima izjavili su da dolaze iz Egipta. O događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH, prema čijoj je naredbi bh. državljanin lišen slobode. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Osim navedenog, pripadnici Jedinice granične policije Doljani su tokom nadzora državne granice na području Ljubuškog, u dva odvojena slučaja, spriječili krijumčarenje 13 osoba afroazijskog porijekla. Prvi slučaj je otkriven 2. oktobra 2019., kada je u vozilu Pasat, bh. nacionalnih oznaka, otkriveno pet osoba afroazijskog porijekla. Vozilom je upravljao državljanin Republike Turske koji je lišen slobode i, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “krijumčarenje ljudi“, predat Tužilaštvu BiH.

U drugom slučaju, 3. oktobra 2019., službenici ove jedinice spriječili su krijumčarenje osam osoba afroazijskog porijekla. Otkrivene su prilikom granične kontrole vozila Opel i Audi, bh. nacionalnih oznaka, kojima su upravljali državljani BiH. Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, vozila i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, a protiv osumnjičenih ovoj instituciji bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje ljudi“. Strani državljani nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru s našim službenicima izjavili su da dolaze iz Iraka. O događaju su obaviješteni službenici Službe za poslove sa strancima BiH, saopšteno je iz Granične policije BiH.

(Zvornicki.ba)