Gdje sve bh. građani skrivaju drogu kada prelaze granice: Keks, usta, vagina…

0
Gdje sve bh. građani skrivaju drogu kada prelaze granice: Keks, usta, vagina...
“Bunkeri” ili nove pregrade u automobilima su prevaziđeni jer se vrlo lako otkriju na skenerima. Isto je i sa pregradama u ručnom prtljagu. Zbog toga su krijumčari morali pronaći novi način kako da prenesu drogu ili nedozvoljene tablete, a da ne budu otkriveni.
Jedan od zanimljivih primjera datira još iz 2011. godine kada su policijski službenici Jedinice granične policije Orašje na izlazu iz BiH preko GP Orašje spriječili krijumčarenje heroina.

“Zbog sumnje da se droga nalazi kod državljanke BiH u tjelesnoj šupljini, po nalogu Tužilaštva BiH, odvedena je Kantonalnu bolnicu u Orašju. Dežurni doktor ginekolog prilikom pregleda u njenoj rodnici našao je prezervativ u kojem je bila bijela praškasta materija koja asocira na opojnu drogu herion. Preliminarnim vještačenjem to je i potvrđeno, a radilo se o količini od 23 grama. Državljanka BiH prilikom kontrole upravljala je putničkim motornim vozilom Audi bh. registarskih oznaka”, kazao nam je načelnik kabineta direktora GP BiH Radiša Samardžija.

Tokom prošle godine na području GP Izačić službenici Granične policije su kod osobe u ustima otkrili 0,81 grama heroina, a kod druge u patici su otkrili 0,31 grama ekstazija.

Tokom ove godine bilo je šest “zanimljivih” slučajeva. Službenici su prilikom kontrole na MGP Velika Kladuša prilikom izlaza iz BiH u febraru ove godine pronašli dezodorans u stiku u kojem je bilo skriveno 0,35 grama spida i 7,5 grama marihuane. Četiri mjeseca kasnije su na MGP Brčko otkrili kod osobe u donjem vešu 1,95 grama marihuane.

Krajem augusta su prilikom kontrole na sektoru A2 službenici JGP Neum u patici pronašli 1,14 grama marihuane, dok su 16. septmebra na MGP Zvrići pronašli 200 grama heroina koji je bio ušiven u postavi jakne vlasnika – državljanina Danske.

Granična policija je učestvovala i u operativnoj akciji “Transporter II” u okviru koje su 1. augusta ove godine spriječili krijumčarenje više od 10.000 tableta koje su sebi sadrže psihotropne supstance na GP Gradiška.

“Tablete, Tramadol, Ksalol i dr., otkrivene su na drugoj liniji graničnih provjera prilikom pregleda autobusa i ličnog prtljaga državljanina BiH, a kontroliran je u spomenutom autobusu koji saobraća na relaciji Kotor Varoš – Štokholm. O događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH”, kazao nam je Samardžija.

Na istom prijelazu u januaru ove godine zaplijenjene su također tablete i to 1.500 komada apaurina. Tablete su krili u kutiji od keksa ispod sjedišta prilikom granične kontrole autobusa koji saobraća na relaciji Sanski Most – Kranjska Gora.

“U vezu s ovim događajem dovode se trojica državljana Bosne i Hercegovine koji su ispitani u svojstvu osumnjičenih. O događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH”, dodao je Samardžija.

Za razliku od Zapadne Evrope, SAD-a i nekih drugih zemalja, u BiH nisu zabilježeni slučajevi da neko prenosi drogu u svom želucu. Ovo je ujedno i najopasnija metoda jer nerijetko završi smrću osobe koja proguta paketiće, a zbog rasipanja sadržaja u želudac.

U nekim zemljama Južne Amerike drogu su prenosili i u platformama ženskih cipela. No, modernizacija graničnih prijelaza i kontrole na aerodromima napravila je veliki problem mulama zbog skenera kroz koji prolazio prtljag, ali i ljudi, a u kojima se vidi sav sadržaj pa čak i organi kod ljudi.

Vrlo zanimljivi primjeri bili su kod El Chape koji je čak otvorio fabriku konzervi i počeo proizvoditi limenke koje je punio kokainom. U jednom slučaju na granici je presretnuto 1.400 kutija s konzervama napunjenim kokainom. Različite vrste droge krilu su u lažnim mrkvama, krofnama, bananama, paprikama itd.

(Klix)