Svjetski dan štednje obilježen u Zvorniku, stručnim predavanjem za mlade

0
Svjetski dan štednje obilježen u Zvorniku, stručnim predavanjem za mlade

Ombudsman za bankarski sistem Republike Srpske Vladimir Rudić, povodom 31. oktobra, Svjetskog dana štednje, održao je u zgradi Gradske uprave predavanje za učenike Srednje stručne škole „Petar Kočić“ iz Zvornika o osnovnim finansijskim proizvodima i osnovnim pravima korisnika finansijskih usluga.

Svjetski dan štednje obilježen u Zvorniku, stručnim predavanjem za mlade

Rudić je rekao da su teme predavanja ono što će učenicima u životnom periodu koji im predstoji biti od koristi.

„Govorili smo im o njihovim osnovnim pravima, o transparentnosti prilikom pružanja finansijskih usluga, o pravu da budu pravovremeno informisani o uslovima svih bankarskih poslova i poslova drugih pružalaca finansijskih usluga, kao i o njihovom pravu da odustanu od zaključenih ugovora. Predstavili smo im i osnovne, ali i najzastupljenije finansijske proizvode u bankarskom i finansijskom sistemu u Republici Srpskoj.“

Predsjednik Savjeta učenika SŠC „Petar Kočić“ Kristina Todorović zahvalila se Gradskoj upravi jer je prepoznala trud i rad Savjeta učenika.

„Drago nam je što prisustvujemo ovakvim događajima, to nas podstiče da radimo mnogo više i da učestvujemo u različitim aktivnostima. Ovakve manifestacije proširuju nam vidike koji će nam biti o koristi u daljem školovanju.“

Gradska uprava grada Zvornika učestvuje u svim projektima koji imaju za cilj obrazovanje građana Zvornika, a posebno kada je riječ o mladima, istakao je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

„Mladim ljudima su neophodne dodatne informacije bez obzira o kojoj sferi života govorimo. Finansijska oblast je možda i najvažnija sada kada će mnogi od njih završiti srednju školu i otići da studiraju u drugi grad, kada će morati sami da raspoređuju novac koji imaju i tako da zadovolje sve svoje potrebe,“ rekao je Stevanović.

Predavanje je dio projekta „Mikrofinansije u Bosni i Hercegovini“, koji ima za cilj jačanje usluge finansijskog savjetovanja građana BiH i ujedno širenje finansijske pismenosti.

Projekat provodi IFC, članica Grupacije Svjetske banke, uz podršku Ambasade Švajcarske u BiH.

(Zvornicki.ba)