Husein izumio jedinstvenu pržionicu kestena, svoj patent pravio pet godina

0
Husein izumio jedinstvenu pržionicu kestena, svoj patent pravio pet godina

– Ovo je izuzetno brza termička obrada i kesten zadržava sva ljekovita svojstva, sve minerale, kao i sirovi kesten. Kratko je u termičkoj obradi i najzdraviji je – istakao je Ičanović

Husein izumio jedinstvenu pržionicu kestena, svoj patent pravio pet godina

Bužimljanin Husein Ičanović osmislio je jedinstvenu mašinu za pečenje i guljenje kestena, želeći razviti kulturu konzumacije kestena u cijeloj Bosni i Hercegovini i van njenih granica.

Pržionicu kestena, kako kaže, osmislio je prije desetak godina te ju je zajedno sa prijateljima pravio pet godina.

– Nudim proizvod koji se ne prodaje nigdje u Evropi – rekao je Ičanović Feni, koji je trenutno lociran na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu, a gdje sa svojom mobilnom pržionicom dolazi drugu godinu i bude desetak dana.

Kaže da u toku sezone kestena obiđe brojne kestenijade i druženja u državi i regionu, ali da mu je temeljni cilj da kesten predstavi u glavnom gradu BiH čiji stanovnici nemaju naviku konzumacije ove zdrave namirnice.

Navika je, navodi, mala u svim dijelovima države, osim u Krajini.

– Mislim da je kesten brend koji zaslužuje da bude prezentiran i da od toga pravimo proizvod po kojem ćemo biti prepoznatljivi na našem tržištu i u inostranstvu – naveo je Ičanović.

On peče divlji kesten. Pojašnjava da u koš na mašini ubacuje kesten gdje ima mehanizam za načinjanje. Nakon toga dozator ga šalje u jednu cijev na pripremu, a potom u drugu na pečenje. Pečen kesten ide u bubanj gdje centrifuga skida ljusku sa kestena.

– Ovo je izuzetno brza termička obrada i kesten zadržava sva ljekovita svojstva, sve minerale, kao i sirovi kesten. Kratko je u termičkoj obradi i najzdraviji je – istakao je Ičanović.

Nakon Sarajeva, sa mobilnom, unikatnom pržionicom kestena, posjetit će Banju Luku i Bihać

Izvor: fokus.ba