Svjetski priznati stručnjak dr.Milan Milenković održao stručno predavanje u Zvorniku

0
Udruženje „Bebe 1“: Ove nedjelje besplatne konsultacije sa predstavnicima klinike iz Sarajeva
FOTO: Arhiv

U organizaciji Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe 1“, u Zvorniku je svjetski poznati stručnjak, doktor Milan Milenković, održao stručno predavanje na temu „Rizici u IVF-u“, odnosno tokom procesa vantjelsne oplodnje.

Svjetski priznati stručnjak dr.Milan Milenković održao stručno predavanje u Zvorniku
FOTO: Arhiv

Nikolina Oro predsjednik Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe 1“ iz Zvornika kaže da su ovakva predavanja od izuzetnog značaja za sve parove koji se bore sa sterilitetom.

– Profesor je prepoznao naš rad i održao besplatne konsultacije za svim našim članovima. Tema predavanja je jako važna te smo zahvalni doktoru Milenkoviću što je došao u Zvornik čime je dao značajnu podršku našem radu, a nama je bilo zadovoljstvo da ugostimo takvog stručnjaka – rekla je Oro i dodala da Udruženje trenutno broji 85 parova.

– Juče je rođena i 65 beba koja je obradovala još jedan naš par, a od sredstava koje donira Gradska uprava Zvornik za vantjelsnu oplodnju rođeno je 16 beba – istakla je Oro.

Profesor Milan Milenković je istakao da je na predavanju iznio sve činjenice koje pacijenti treba da znaju tokom procesa vantjelesne oplodnje.

– O tome postoje validni dokumenti i na osnovu tih činjenica smo svim parovima prenijeli znanja iz ove oblasti – rekao je Milenković i dodao da se ne može govoriti tačno o povećanju steriliteta jer takva studija nikada nije urađenja, a za nju bi trebalo i više od dvije godine.

On je istakao da u Srbiji ima petnaestak klinika za vantjelesnu oplodnju te da su rezultati na ovom polju i u Srbiji i Srpskoj sve bolji.

Svjetski priznati stručnjak dr.Milan Milenković održao stručno predavanje u Zvorniku
Dr.Milenković u društvu Nikoline Oro Bošković glavni motor pokretač udruženja “Bebe1”

– Međutim, mana je što nema registra kao što ima u Švedskoj i Norveškoj, gdje takođe radim. To nije da bismo ocjenjivali nečiji rad već da bismo na osnovu iskustava usvojili neka pravila i metode za dalji rad – ističe Milenković.

Milan Milenković je dio tima koji je izveo istorijsku operaciju obavljenu u Srbiji, presađivanje prve materice jednojajčanim blizancima u Tiršovoj. Bio je dio tima doktora koji su 2014. godine prvi put u svijetu porodili dijete iz prethodno uspješno presađene materice.

Član je švedskog tima za transplantaciju materice, međunarodni ekspert za prezervaciju fertiliteta kod malignih bolesti i predavač na internacionalnim kongresima. Specijalista je ginekologije i akušerstva, subspecijalista reproduktivne medicine i doktor medicinskih nauka (tema ,,Zamrzavanje i transplantacija jajnika”, Univerzitet u Geteborgu).

(infobirac.net)