Lovačka kuća u Planincima kod Zvornika na ponos svim lovcima

0
Utvrđeni termini polaganja lovačkih ispita za lovce pripravnike u Zvorniku

Usred borove šume, na nadmorskoj visini od 700 metara, u netaknutoj prirodi, grupa lovaca iz zvorničkog naselja Planinci, koji pripadaju LU „Vukovi sa Drine”, sagradila je lovačku kuću, po svom ambijentalnom izgledu, bez sumnje, jednu od najljepših u ovdašnjem kraju. Pred početak lovne sezone, lovci iz Planinaca otvorili su dveri novog lovačkog objekta, kako bi, uz lovačke specijalitete, radost izgradnje nove lovačke kuće podijelili sa svojim kolegama, lovcima iz Zvornika i okoline.

Lovačka kuća u Planincima kod Zvornika na ponos svim lovacima

Iza ovog graditeljskog podviga, kako su nam rekli, stoji lovačka grupa iz Planinaca, koja je, posljednjih nekoliko godina ličnim sredstvima i sopstvenim radom, kao i uz određenu materijalnu pomoć matičnog udruženja, uspjela da sagradi lovački objekat na ponos svih ljubitelja lova i prirode u ovom kraju.

-Izgradnjom ove lovačke kuće ostvario nam se dugogodišnji san da imamo objekat gdje ćemo se okupljati i družiti, te odlaziti i vraćati se iz lovišta – kazuje grupovođa Meho Hajdarević, napominjući da je na ovom području priroda baš izdašna u svojoj ljepoti.

Okolinom dominira borova šuma, pod čijom krošnjom, tik uz lovačku kuću, nalazi se i nadstrešnica, sa stolom i klupama, urađeni vještim i vrijednim rukama ovdašnjih lovaca.

Nova lovačka kuća, sa potkrovljem, raspolaže sa više od 60 kvadrata korisnog prostora, dok se nadstrešnica prostire na 24 kvadratna metra. Drveni sortimenti preovladavaju u enterijeru oba objekta.

-Svi smo radili i pomagali koliko smo mogli. Nismo sabirali uložena sredstva. Bilo je dosta dobrovoljnog rada. Učestvovale su i komšije koji nisu lovci, jer jedinstvena je bila želja svih  mještana ovog naselja da sagradimo jedan ovakav objekat. Ponosan sam na sve kolege iz lovačke grupe, ali i na naše lovačko udruženje čiji smo članovi – ne skriva zadovoljstvo i ozarenost na licu dok priča o ovom jedinstvenom poduhvatu predvodnik grupe lovaca iz Planinaca Meho Hajdarević.

Objekat za ponos svih lovaca

I njegov prvi saradnik u lovu, zamjenik grupovođe Abdulah Šabanović, ništa manje nije srećan kada govori o novoj lovačkoj kući.

-Uspjeli smo da napravimo jedan lijep objekat, blizu putne komunikacije Zvornik-Tuzla, nedaleko od prevoja Crni vrh, smještenom u dijelu lovišta gdje obitava više vrsta divljači. S pravom mogu da kažem da je ovo  kruna naših aktivnosti – ističe Šabanović, koji je lovac punih 15 godina.

Pored nove lovačke kuće zatekli smo i Ibrahima Šehmehmedovića, dugogodišnjeg lovca iz zvorničkog naselja Kula Grad, donedavno predsjednika Skupštine LU „Vukovi sa Drine”.

-Ljudi su pokazali slogu i veliki trud da bi sagradili ovu lovačku kuću. Vidi se da se radi o dobrim domaćinima i velikim ljubiteljima prirode – kaže Šehmehmedović.

Lovci iz Planinaca sa svojim kolegama iz Zvornika i okoline

Lovce iz Planinaca hvali i predsjednik LU „Vukovi sa Drine” Branislav Mirković.

-Ovo je grupa za primjer,  kako u lovu, tako i po svom doprinosu u razvoju i unapređenju lovstva na našem lovnom području – ističe Mirković, koji je, zajedno sa svojim saradnicima Mićom Erićem i Nenadom Vikićem, boravio u Planincima, na svečanosti povodom završetka nove lovačke kuće.

Lovačka grupa u Planincima formirana je 2015. godine i od početka, pored brige o zaštiti i  uzgoju divljači, posvećena je izgradnji lovno-uzgojnih i lovno-tehničkih-objekata. U proteklih nekoliko godina, kažu naši domaćini, ovdašnji lovci izgradili su devet hranilišta i 12 solila za srneću divljač, tri hranilišta za divlje svinje, kao i osam visokih čeka.

Na ovome se, poručuju, neće zaustaviti.

Lovačka porodica Hajdarević

Lovačka porodica Hajdarević

U Planincima je oduvijek bilo dobrih lovaca. Nerijetko skoro cijele porodice pripadale su lovačkoj populaciji. U porodici Hajdarević tri člana su lovci. Pored 85-godišnjeg Himze, lovci su i njegov sin Meho i unuk Melis.

-Lovac sam od 1964. godine i za lov me vežu mnoge lijepe uspomene. Najviše sam volio da lovim lisice, ovdje u mojim Planincima, ali na Capardama, u dolini Spreče. Bio sam u lovu i u Srebrenici, Vlasenici, lovio sa svojim prijateljima u Srbiji, u blizini Novog Sada.  Ponosan sam što su sin i unuk nastavili porodičnu tradiciju  s obzirom da mi je i otac Bajro svojevremeno bio aktivni lovac – priča Himzo, kome ni  bremenite godine ne smetaju da se, kad god je lijepo vrijeme, uputi pješice po nekoliko kilometara do susjednih Capardi, ali i da bude u prirodi sa svojim mlađim kolegama lovcima.

Sin Meho je lovac blizu 35 godina, dok najmlađi član ove lovačke porodice, Melis Hajdarević, privremeno živi i radi u Francuskoj, u gradu Lionu. Rodni kraj i lov, kaže, ne zaboravlja.

-Najmanje dva puta godišnje dolazim u zavičaj da bi uživao u lovačkim druženjima i boravku u predivnom prirodnom ambijentu, kakav je u našem kraju, pogotovo ovdje gdje se nalazi nova lovačka kuća – kazuje ovaj tridesetogodišnjak, koji očekuje da lovačku tradiciju porodice Hajdarević nastavi i njegov osmogodišnji sin Delis.

(Mišo Lazarević za Lovcirs.com)