Ove srijede kamen temeljac za džamiju u Motovu u Križevićima kod Zvornika

0
Ove srijede kamen temeljac za džamiju u Motovu u Križevićima kod Zvornika

Ove srijede biće svečano u mjesnoj zajednici Križevići i Medžlisu Islamske zajednice Zvornik jer se postavlja kamen temeljac za gradnju džamije u mjestu Motovo kod Zvornika. Motovo je jedno od naselja koje čini mjesnu zajednicu Križevići i drugo je po naseljenosti u ovoj lokalnoj zajednici.

Ove srijede kamen temeljac za džamiju u Motovu u Križevićima kod Zvornika

Za vrijeme rata u mjestu Motovo je uništen i do temelja porušen mekteb koji je služio za vjerske potrebe džematlijama u ovom mjestu. Prvi vjerski objekt na području Križevića koji je obnovljen bio je upravo taj mekteb u Motovu gdje su do obnove džamija u ovoj mjesnoj zajednici, Križevljani klanjali Džume i Teravih namaze. Posljednjih godina mekteb u Motovu je postao nedovoljan. Okupljeni vjernici na dženazama ne mogu stati i ući u postojeći mekteb prilikom ispraćaja, dženaza i drugih vjerskih obreda što u zimskom i jesenjem dijelu predstavlja veliki problem.

Nakon što su vjernici ovog naselja odlučili da prave novi vjerski objekat, odlučili su da to može samo biti nova džamija na novoj lokaciji, iskrena namjera ubrzo je naišla na podršku i ove srijede 13.11.2019.g. mještani Motova će krenuti sa kamenom temeljcem za svoju džamiju koju će izgraditi. Biće ovo treća džamija na području Križevića.

Nakon što je odluka donesena, ubrzo su se javili i mještani Motova koji su svoju zemlju uvakufili za buduću džamiju. Sadašnji mekteb neće biti srušen i koristit će se za potrebe vjernika i džemata u Križevićima.

Iz udruženja građana porijeklom iz Križevića (UG PiK) uputili su poruku i poziv svim vjernicima da se odazovu i dođu na svečanost, a istu prenosimo u nastavku:

U mjesnoj podružnici Motovo bit će postavljen kamen temeljac za izgradnju Džamije.
Molimo sve koji mogu da dođu i svojim prisustvom uveličaju ovu veliku svečanost.

🗓 13.11.2019.god. (Srijeda)
🕛 Poslije podne namaza
📍 Motovo (Križevići)

(Zvornicki.ba)