Kvadrat stana u Zvorniku prije dvije godine koštao je 1.250, a sada i do 1.800 maraka

Počela prodaja stanova u najsavremenijem stambenom objektu izgrađenom na Hridu (FOTO)
Najmodernijih stambeni kompleks u Zvorniku-Hrid

U gradskoj zoni u Zvorniku trenutno se grade četiri stambeno-poslovna objekta, a cijene stanova po kvadratu, zavisno od veličine, kreću se od 1.450 KM do čak 1.800 KM, iako je prije samo dvije godine kvadrat najskupljeg i, prema mišljenju građevinara, najkvalitetnijeg stana koštao 1.250 KM.

Kvadrat stana u Zvorniku prije dvije godine koštao je 1.250, a sada i do 1.800 maraka
Stanovi koji čekaju svoje nove vlasnike

S druge strane, porast cijena stanova u novogradnji prati i rast cijena starih stanova, koji se prodaju po cijeni od 900 do 1.200 KM po kvadratu.

Više razloga

Iz Odjeljenja za urbanizam Gradske uprave Zvornik kažu da se trenutno gradi skoro 12.000 kvadrata, a naredne godine gradit će se još više.

Počelo rušenje stare zgrade u centru Zvornika izgrađene u periodu Austrougarske (FOTO)
Fotografije nastale 14.8.2018

– Trenutno se prave četiri stambeno-poslovna objekta, a naredne godine bit će izdate građevinske dozvole za još četiri objekta, ali su oni dosta veći te će biti napravljeno više stanova nego ove godine – kaže Boško Kojić, načelnik ovog odjeljenja.

Porast cijena uzrokovan je nizom razloga, a jedan od njih je i dobra prodaja.

Skupe garsonijere

– Stanove kupuju gastarbajteri, ljudi iz okolnih sela ili susjednih općina koji hoće nekretninu u većem gradu, jer je to centar regije. Tu su i oni koji žele da ulože novac u nešto sigurno, jer se stanovi, zbog velike potražnje, lako izdaju – kaže Dušan Stefanović iz jedne firme koja trenutno gradi jednu zgradu.

Naglašava da je, zbog odlaska radne snage u inozemstvo, povećana plaća građevinskim radnicima, što se, također, odrazilo na cijene stanova.

U agencijama koje se bave prodajom nekretnina, kažu da su najskuplji garsonijere i jednosobni stanovi.

Na nekoliko lokacija u gradu gdje su porušene stare kuće, a gradnja još nije počela ili se prostor planira za druge namjene, trenutno je parking. To je Zvorničanima dobro došlo, jer je parkiranje njihov najveći problem. S obzirom na to da su lokacije skupe, kupuju se porodične kuće i tu grade stambeni objekti.

(Avaz)