Uečnici TŠC Karakaj posjetili Nordeus jednu od najvećih gejming kompanija na svijetu

0
Uečnici TŠC Karakaj posjetili Nordeus jednu od najvećih gejming kompanija na svijetu

Učenici završnog razreda zanimanja tehničar računarstva imali su, u sklopu stručnog usavršavanja i profesionalne orijentacije, jedinstvenu priliku da posete jednu od najvećih gejming kompanija na svetu – kompaniju Nordeus iz Beograda.

Uečnici TŠC Karakaj posjetili Nordeus jednu od najvećih gejming kompanija na svijetu

Jedan od glavnih ciljeva posete je da učenici na licu mesta vide kako funkcioniše svetska IT kompanija.
Nordeus su osnovali Branko Milutinović, Ivan Stojisavljević i Milan Jovović. Njih trojica su napustili Microsoft i rešili da ostvare san iz studentskih dana i u Beogradu pokrenu kompaniju za video-igre. Koliko su uspešni najbolji pokazatelj je zgrada u kojoj smo bili. Vanvremenski objekat u kom radi 170 zaposlenih iz 22 zemlje, dok sam prostor koristi najsavremenije tehnologije, kako bi korisnici uživali u prijatnom radnom okruženju.

Na početku posete Miloš Paunović (CSR Nordeus-a) je kroz zanimljivu prezentaciju upoznao učenike o radu kompanije i ono što ih je najviše zanimalo, kako se prave video-igre i koliko je timova stručnjaka iz različitih oblasti potrebno da bi se jedna video-igra izborila za svoju poziciju u ogromnoj konkurenciji i ostala na vrhu.

Za one koji ne znaju, a verovatno je malo takvih, Nordeus je pre 9 godina lansirao Top Eleven, fudbalsku igricu koja je stekla status kultne igre među entuzijastima širom sveta. Zaštitno lice im je čuveni Žoze Murinjo, a imaju 200 miliona aktivnih igrača iz svih zemalja sveta. Pored ove igre, veliku popularnost brzo je stekla i Golden Boot, a predstavljena nam je i nova Nordeusova igrica – Heroic.

Nakon prezentacije učenici su krenuli u obilazak kompleksa. Zgrada se prostire na 6 hiljada kvadratnih metara i zauzima 7 spratova i tri podzemna nivoa za parking. Savremeni Nordeusov HQ može se pohvaliti sa 52 kancelarije, 18 sala za sastanke i auditorijumom koji može da primi više od 200 ljudi. Novi prostor čine i studio za audio i video produkciju, biblioteka i izolovane radne sobe. Zaposlenima su na raspolaganju i veliki restoran, sportski bar, gejming soba, fitnes prostor s tuševima i mnogi drugi sadržaji koji imaju za cilj da omoguće zdravu ravnotežu između okruženja za rad i prostora za opuštanje.

Teško je odlučiti se šta je na učenike ostavilo najjači utisak tokom posete, ali su bili jedinstveni u stavu da bi vrlo rado profesionalnu karijeru proveli u ovakvoj kompaniji.

Direktor škole, Goran Grujić, koji je uz odeljenjskog starešinu Dejana Popovića, takođe prisustvovao poseti Nordeusu, izjavio je da je cilj posete u potpunosti ispunjen.

Uečnici TŠC Karakaj posjetili Nordeus jednu od najvećih gejming kompanija na svijetu

– Pored toga što želimo da u školi omogućimo što bolje uslove za održavanje i izvođenje nastave, obezbeđivanja kvalitetne stručne prakse, uprava škole teži ka tome da učenicima omogući i stručne posete najboljim kompanijama u okruženju. Naša želja je da im pomognemo u procesu profesionalne orijentacije, da ih motivišemo na dalje usavršavanje, da im pokažemo da su rad i znanje uvek i svugde na ceni. Njihove reakcije nakon posete Nordeusu su nam jasan pokazatelj da smo na dobrom putu.

Grujić se zahvalio kompaniji Nordeus na izuzetnom gostoprimstvu i ljubaznosti koju smo osećali tokom svakog trenutka našeg boravka.

Na kraju posete, učenici su posetili i Nordeus hub, u kom se organizuju praktični programi i događaji za developere iz IT industrije i studente.

(JUTSC)