Sindikat “Alumine” protiv odluke Vlade RS da prodaje fabričko odmaralište u Baošićima

Sindikat "Alumine" protiv odluke Vlade RS da prodaje fabričko odmaralište u Baošićima

Sindikalna organizacija metalske industrije i rudarstva „Alumine“ je iznenađena saznanjem da Vlada Republike Srpske ima namjeru da proda fabričko odmaralište u Baošićima, u Crnoj Gori, koje je u vlasništvu preduzeća „Birač“ A.D. u stečaju.

Sindikat "Alumine" protiv odluke Vlade RS da prodaje fabričko odmaralište u Baošićima

Sindikat i radnici „Alumine“ su iz javnosti saznali da je Vlada Republike Srpske donijela odluku o prodaji odmarališta u Baošićima, koje pune tri decenije u vlasništvu Fabrike glinice „Birač“ i gdje su radnici ovog kolektiva, svake godine, pod veoma povoljnim uslovima koristili smještajne kapacitete u 14 kućica ljetujući i odmarajući se na ovom dijelu Crnogorskog primorja, rečeno je na današnjem sastanku Sindikalnog odbora Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva „Alumine“ u čijem radu je učestvovao i predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić.

Sindikat i radnici su zaprepašteni odlukom Vlade Republike Srpske o prodaji fabričkog odmarališta u Baošićima i učiniće sve, da pravnim putem, zaštite imovinu svoje fabrike, kako ne bi došlo do njenog otuđenja, jer su svojevremeno odricanjem od svojih plata omogućili da se 1989. godine kupi ovo odmaralište, u kojem je samo ove godine ljetovalo više od 700 radnika, članova njihovih porodica i penzionera ove fabrike.

Naglašavamo da su od otvaranja stečajnog postupka u matičnom preduzeću, Fabrici glinice Birač, u aprilu 2013. godine do danas uložena značajna sredstva u adaptaciju i opremanje objekata koji se nalaze u kompleksu ovog odmarališta, kako bi bilo prijatan kutak za odmor i ljetovanje naših zaposlenih i članova njihovih porodica. Sindikat i radnici ne mogu da vjeruju da bi moglo doći do eventualnog otuđenja ove imovine, tako da je na današnjem sastanku donesen zaključak u kojem se predlaže Odboru povjerilaca i stečajnom upravniku Fabrike glinice „Birač“ A.D. u stečaju da, u skladu sa Zakonom o stečaju, ovo pitanje bude rješavano na kraju stečajnog postupka, zajedno sa pitanjem ostale imovine koja je u vlasništvu ove fabrike.

Sindikat "Alumine" protiv odluke Vlade RS da prodaje fabričko odmaralište u Baošićima

Očekujemo da će Odbor povjerilaca i stečajni upravnik Fabrike glinice „Birač“ A.D. u stečaju, u skladu sa svojim ovlašćenjima, na prvoj narednoj sjednici Odbora povjerilaca, donijeti pozitivnu odluku i zaštiti imovinu ove fabrike i njenih zaposlenih radnika.

FOtografije: Sindikalci FG Birac i odmaraliste u Baosicima)

(Sindikat metalske industrije i rudarstva „Alumine“)