Učiteljica Snežana Stević iz Pađina, nominovana za najbolju učiteljicu ove godine u BiH

0
Učiteljica Snežana Stević iz Pađina, nominovana za najbolju učiteljicu ove godine u BiH

Učiteljica Snežana Stević iz Pađina kod Zvornika, zaposlena u OŠ „Aleksa Šantić“ u Osmacima, nominovana je, u kategoriji učitelja, za izbor deset najboljih u BiH od strane Centra za obrazovne inicijative „Step baj step“. Ovo je druga godina zaredom da je Stevićeva nominovana, a tema kojom je konkurisala je „Igre na papiru kao izvor znanja“.

Kako nam je ispričala Stevićeva, cilj učešća na konkursu je bio da se prikažu primjeri dobre prakse u nastavi i kako se kroz igru ona može značajno unaprijediti.

Učiteljica Snežana Stević iz Pađina, nominovana za najbolju učiteljicu ove godine u BiH

– Centar za obrazovne inicijative „Step baj step“, već četvrtu godinu organizuje i nagrađuje inovativne nastavnike na nivou BiH, predstavljajući nastavničku praksu u najljepšem svjetlu. Prošle i ove godine sam među deset nominovanih nastavnika u kategoriji učitelja. Smatram se ambasadorom dobrih nastavnih primjera regije Birač te ovo ne doživljavam kao takmičenje već kao promociju životnih vrijednosti – kaže Stevićeva i dodaje da su učenici danas sve manje spremni za nastavu.

– Način učenja kojim sam konkurisala, predstavlja učenje kroz igru i prijateljsto, a neke igre su na bazi izrade strategije. Porijeklo i vrijeme nastanka igara, po svemu sudeći, teško je utvrditi. U proteklih tridesetak vijekova, kroz razvoj brojnih civilizacija, nastalo je bezbroj igara koje su prilagođavane vremenima i narodima. Iz tog „sanduka sa blagom“ sam zagrabila neke igre na papiru, prilagodila pravila, integrisala nastavne sadržaje, a u proces igre uvukla svoje učenike i njihove roditelje, druge nastavnike iz škole i njihove učenike. Igrali smo se u toku nastavnog procesa, u okviru domaćih zadataka, na sastancima stučnih organa škole, organizovali turnire na školskom nivou. Broj igara i igrača se stalno povećavao, a nivo znanja, raspoloženja i saradnje je rastao. Cilj mi je da se ovim primjerima djeca vrate izvornim načinima učenja i poboljašaju motivaciju za rad jer danas učenici sve manje čitaju, imaju loš rukopis i ne mogu da održe pažnju. Igra povećava motivaciju, izaziva veću pažnju, učenje čini zanimljivijim, a naučene sadržaje kroz igru dijete duže pamti i lakše primjenjuje – navodi Stević.

Ona je istakla i da se kroz nastavnu praksu uvjerila da odnos nastavnik-roditelj-lokalna zajednica nije dobar, da su oni u nekoj vrsti konflikta i da se to mora promijeniti.

– I tu se mora promijeniti pristup jer moramo svi da radimo kako bi se mijenjao rad sa učenicima, njihov odnos prema vrijednostima jer smo svi na zajedničkom putu da stvorimo zdravu učeničku sredinu, a samo takva može dati značajniji doprinos društvu – ističe Stević.

Učiteljica Snežana Stević iz Pađina, nominovana za najbolju učiteljicu ove godine u BiH

Ona je dodala da je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada planirana za 15. decembar u Sarajevu.

– Od ove godine „Step baj step“ ima licencu za svjetsko takmičenje najboljih nastavnika „Global teacher prize“ i svoje predstavnike šalje na to prestižno takmičenje. Pobjednici u svojim kategorijama će ove godine ići u Indiju na svjetsko takmičenje – kaže Stević.

Podrška kolega

Stević radi i kao predavač „NTC“-a, a u svom radu ima punu podršku kolega.

– I prošle i ove godine sam imala punu podršku kolega jer smo svi mi na zajedničkom putu, a to je da unaprijedimo nastavnu praksu, pomognemo učenicima i stvorimo društvo koje će gajiti prave vrijednosti – navela je Stević, koja već 16 godina radi u školi i trenutno predaje učenicima trećeg razreda.

(infobirac.net)