Uspješne radionice “Vršnjačka edukacija” za učenike u Zvorniku i Osmacima (FOTO)

0
Uspješne radionice

Projekat „Vršnjačka edukacija“ je projekat koji se realizuje u tri osnovne škole na području opštine Zvornik i Osmaci. Nosilac projekta jeste CZMZ i to je nastavak saradnje sa školama kroz projekat briga za djecu. U projekat će biti uključena djeca VIII i IX razreda i to iz OŠ u Zvorniku, Čelopeku i Osmacima.

Uspješne radionice "Vršnjačka edukacija" za učenike u Zvornik i Osmacima (FOTO)

Djeca iz osnovnih škola u okviru projekta „Vršnjačka edukacija“ proći će obuku za vršnjačke edukatore, kako bi mogli na adekvatan način da prenesu stečena znanja i informacije svojim vršnjacima. Vršnjačka edukacija je pojam kojim označavamo oblik edukacije, kojim obučeni i edukovani pojedinci preduzimaju neformalne i organizovane
akcije kako bi svojim vršnjacima preneli određeno znanje, objasnili pojmove ili promjenili neku vrstu ponašanja.

Vršnjački edukator je osoba iz tvog okruženja, tj. tvoj vršnjak koji raspolaže informacijama o određenoj temi. Informacije ti može preneti u neformalnoj atmosferi (na žurci, na ekskurziji, u kafiću itd.) ili na organizovanom predavanju (u školi i sl.). Pošto su edukator i učesnici kojima se predaje vršnjaci koji imaju ista ili slična
interesovanja, to značajno pomaže edukatoru da ga učesnici vide kao nekoga ko se susreće sa sličnim problemima i koji sve to razumije.

Uspješne radionice "Vršnjačka edukacija" za učenike u Zvorniku i Osmacima (FOTO)

Činjenica da nema generacijske barijere olakšava komunikaciju i time je efikasnost edukacije veća i značajnija. U ovaj projekat uključeni su stručnjaci različitih profila iz škola i Centra za zaštitu mentalnog zdravlja: psiholozi, pedagozi, socijalni radnici i psihijatri. Podršku projektu pružila je međunarodna organizacija za migracije (IOM)  kao i Udruženje za sistemsku praksu i terapiju (USPIT) u vidu metodološke pripreme i obuke profesionalaca za trenere u radu sa djecom.

Ideja je da stručnjaci iz CZMZ u saradnji sa stručnim osobljem iz škola edukuju zainteresovane učenike za vršnjačke edukatore, na temu emocija, komunikacije, tolerancije, prihvatanja različitosti, nenasilne komunikacije i sl. kako bi oni mogli svoja znanja da prenesu na svoje vršnjake, kroz tematska predavanja i radionice na časovima
odjeljenske zajednice.

Uspješne radionice "Vršnjačka edukacija" za učenike u Zvorniku i Osmacima (FOTO)

Planirano je da projekat traje do januara 2020. godine. Na kraju edukacije ofomiće se grupa mladih edukatora koji će širiti i prenositi svoja znanja i biti ambasadori pozitivnih emocija, ponašanja i tolerancije unutar svojih razreda, škole i naravno zajednice u kojoj borave i žive.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(Zvornicki.ba)