U Kladnju sve spremno za novu sezonu skijanja, još samo da zabijeli i eto radosti (FOTO+VIDEO)

0
U Kladnju sve spremno za novu sezonu skijanja, još samo da zabijeli i eto radosti (FOTO+VIDEO))

Dok vlaseničko skijalište Igrište propada i nema rješenja na vidiku u prvoj opštini do Vlasenice , u općini Kladnju sa nestrpljenjem očekuju prvi snijeg. U ovom podrinjskom gradiću na rijeci Drinjači u srcu velikih planina, već nekoliko sezona sa uspjehom radi ski lift Karaula na istoimenom skijalištu. Iako Kladanj nema tradiciju kao Vlasenica i Igrišta, zasigurno korača naprijed u turističkoj ponudi i može se očekivati povećanje turističkih kapaciteta.

U Kladnju sve spremno za novu sezonu skijanja, još samo da zabijeli i eto radosti (FOTO+VIDEO))

Radnici Javnog preduzeća „Karaula“ Kladanj, u čijoj je nadležnosti jedini ski-lift na području Tuzlanskog kantona, proteklih su dana proveli sve neophodne pripreme za početak nove sezone.

No, skijaši iz TK i drugih područja za svojih pet minuta će morati sačekati prvi snijeg, jer na Karauli nemaju sistem za vještačko osnježavanje staza.

Vremenske prilike

– Mi smo, faktički, spremni. Čekamo, što bi narod rekao, da zabijeli. Prošla sezona bila je rekordna za nas i ove očekujemo slične rezultate. No, na to ne možemo utjecati, jer sve ovisi o vremenskim prilikama, odnosno o činjenici hoće li biti snijega – kaže za „Avaz“ Dragana Čaušević, direktorica JP „Karaula“.

Kladnjaci su dobri domaćini i ponose se svojim ski-liftom. Još samo kada bi se dodatno radilo na promociji i osavremenjavanju kapaciteta. Očišćeno sve do detalja - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

  • Očišćeno sve do detalja Foto: (E. Skokić)

– Prošli zimski raspust bio je s dosta snijega i imali smo veliki broj posjeta učenika i njihovih roditelja. Posjedujemo lift koji može prevesti 1.200 skijaša po satu, a uzlazna dužina staze je 1.110 metara, dok je spusna 1.700 metara. Imamo staze za rekreativce, organiziramo školu skijanja s certificiranim trenerima, a imamo i dio namijenjen sankašima – ističe Čaušević.

Prijemna zgrada

Još nije u potpunosti završena prijemna zgrada na ski-liftu, ali će njene prostorije, kao i prošle sezone, biti otvorene.

Radnici JP „Karaula“ nakon grubih radova proteklih su dana još jednom prošli stazom koja se prostire na 60.000 kvadratnih metara. Očišćeno je sve do najsitnijih detalja.

U Kladnju sve spremno za novu sezonu skijanja, još samo da zabijeli i eto radosti (FOTO+VIDEO))

Jedini ski lift na području Tuzlanskog kantona posjeduje ski centar Karaula koji se nalazi u Kladnju, 45 km južno od Tuzle. Zahvaljujući dovoljnim količinama snježnih padavina skijalište je uvijek dobro posjećeno. Savremeni kladanjski ski lift-sidro je osamsto metara udaljena od centra grada, ima prelijepu stazu za skijanje zemljane podloge i blagih nagiba, čija je dužina 1.700 metara, dok je dužina usponske staze 1.110 metara.

Kapacitet ski lifta je 1.200 skijaša na sat. Udaljenost Ski centra od samog centra Kladnja iznosi samo 1km. Gostima su na raspolaganju hoteli Bosna i Muška voda i moteli Amerika i Jelen. Sa dolaskom Nove godine počeo je zimski raspust pa je želja mnogih mališana da korisno iskoriste snježni pokrivač.

Cjenovnik korištenja ski lifta Karaula:

Dnevna karta za odrasle je 14 KM,

Za djecu do 14 godina 12 KM,

Poludnevna karta za odrasle je 10 KM,

a za djecu 8 KM.

Za organizovane grupe dnevna karta je 12 KM za odrasle osobe, a 10 KM za djecu. Radno vrijeme ski lifta je od 9 do 16 sati.

U Kladnju sve spremno za novu sezonu skijanja, još samo da zabijeli i eto radosti (FOTO+VIDEO))Najava snježnih padavina u narednom mjesecu svakako će poboljšati skijališta, oni nešto manje spretni na skijama mogu nesmetano da uživaju u sankanju kao i djeca manjeg uzrasta. Ski centar Karaula Kladanj poziva ljubitelje sikijanja sa prostora Tuzlanskog kantona da prvi put ove godine osjete ljepotu i čari skijanja na snijegu.

 

 

 

Pogledajte u videozapisu kako je to izgledalo prije 4 godine u Kladnju.

(Avaz/Tuzlanski.ba)