Zahvaljujući projektu energetske efikasnosti u Zvorniku, računi za struju jeftiniji i do 50 odsto

0
Zahvaljujući projektu energetske efikasnosti računi za struju jeftiniji i do 50 odsto
Utopljena škola u Roćeviću

Zahvaljujući projektima iz oblasti energetske efikasnosti u Zvorniku je šest objekata potpuno ili djelimično „utopljeno“, a uštede energije u njima se kreću od 30 do čak 50 odsto.

Zahvaljujući projektu energetske efikasnosti računi za struju jeftiniji i do 50 odsto
Utopljena škola u Roćeviću

Grad Zvornik radi novi akcioni plan energetske efikasnosti u koji će vjerovatno biti uključene i zajednice etažnih vlasnika i privatna domaćinstva.

Pomoćnik direktora u OŠ „Sveti Sava“ u Zvorniku, Goran Ivanović, kaže da je u toj ustanovi urađena kompletna vanjska rekonstrukcija objekta, odnosno sve što podrazumijeva energetska efikasnost te su sada uštede i do 50 odsto.

Zahvaljujući projektu energetske efikasnosti računi za struju jeftiniji i do 50 odsto
Direktor Ivan Popović

– Urađena je rekonstrukcija krova, fasade, odnosno postavljanje izloacije, i zamjena stolarije. Uz to smo nabavili i kalorimetre tako da se kroz brigu o smanjenju potrošnje energije, uštede kreću oko 50 odsto. Pored toga što smo smanjili troškove grijanja smanjili smo i potrošnju električne energije u značajnoj meri, a o boljim uslovima za izvođenje nastave u našoj školi ne treba ni trošiti riječi – kaže Ivanović.

U JZU „Bolnica Zvornik“ urađena je zamjena stolarije i postavljena izloacija, odnosno zamjenjena fasada tako da i oni bilježe značajne uštede.

– Zavisno od perioda u godini naši računi za grijanje i struju su u prosjeku manji za 25 do 35 odsto. Dakle, projekat je evidentno pomogao u smanjenu izdvajanja sredstava za energente – kaže Ivan Popović, direktor bolnice.

Aleksandar Jevtić, samostalni stručni saradnik za razvojne projekte i energetsku efikasnost u Gradskoj upravi u Zvorniku kaže da su dobri rezultati u ovim projektima bili razlog sa krene u novi plan energetske efikasnosti koji će obuhvatiti period do 2030. godine.

Zahvaljujući projektu energetske efikasnosti računi za struju jeftiniji i do 50 odsto– Prvi Akcioni plan o energetskoj efikasnosti smo usvojili još 2012. godine i realizovali niz projekata koji su se pokazali veoma dobro. Tu nije samo u pitanju ušteda energije nego i smanjenje emisije CO2 u čemu smo napravili značajan iskorak. Trenutno radimo novi plan do 2030. godine, a ideja nam je da on pored javnih ustanova da mogućnost da za ove projekte apliciraju i zajednice etažnih vlasnika i privatna domaćinstva te se nadamo da će i oni biti dio ovoga plana – ističe Jevtić.

Ovakve najave naišle su na odobravanje u stambenim zgradama koje su stare i više od četiri ili pet decenija, a stanari se griju na čvrsta goriva.

– Od sredstava koje stanari izdvajaju za održavanje zgrade je nemoguće samostalno uraditi zamjenu fasade. Ukoliko ZEV budu imale mogućnost da učestvuju u ovim projektima mi smo spremni da apliciramo i uz pomoć Gradske uprave, donaciju i naše učešće zajednički „utoplimo“ zgradu – kaže Tomo Spasojević, predsjednik UO ZEV ,,Ada 1“.

„Utopljene“ škole i bolnica, uskoro i Dom zdravlja
Prema podacima iz GU Zvornik, pored centralne škole u Zvorniku, bolnice, ovim projektom su bile obuhvaćene i osnovne škole u Roćeviću i Kozluku te djelimično i oba srednjoškolska centra. Naredne godine ovaj projekat će biti realizovan i u Domu zdravlja gdje je planirana zamjena stolarije i postavljanje fasade.

Zahvaljujući projektu energetske efikasnosti računi za struju jeftiniji i do 50 odsto
Tomo Spasojević

(Srpska info)