Regionalna deponija u problemima, pred sudom traži 130.000 KM

0
Regionalna deponija u problemima, pred sudom traži 130.000 KM
Arhiv

Komunalna preduzeća smanjila su dovoz projektovanih količina otpada na regionalnu deponiju kod Zvornika čime su ugrozili poslovanje ovog javnog preduzeća. Istovremeno, ova komunalna preduzeća za dovoz smeća duguju 650.000 KM te su u Regionalnoj deponiji bili primorani da krenu sa tužbama, a putem suda trenutno traže naplatu 130.000 KM.

Regionalna deponija u problemima, pred sudom traži 130.000 KM
Arhiv

Direktor JP Regionalna deponija Aleksandar Vračević kaže da ne može da razumije da pojedina komunalna preduzeća dovoze jedno ili dva vozila smeća mjesečno, odnosno jedno vozilo sedmično.

– Gledajući to kao građanin neshvatljivo mi je da se otpad u tim sredinama prikuplja jednom mjesečno ili jednom sedmično. Ili su komunalna preduzeća u tim opštinama pokrila nedovoljno teritoriju s odvozom otpada ili se eventualno koriste neka druga mjesta za istovar tog otpada. Zbog svega toga količine otpada dovezene na regionalnu sanitarnu deponiju, koja jedina ima sve neophodne dozvole za upravljanje otpadom, ne omogućuju nam pozitivno poslovanje kao i plaćanje rata kredita prema Svjetskoj banci. Takođe, žalim da istaknem da se samo uz maksimalno angažovanje zaposlenih ispunjavaju sve ekološke norme propisane ekološkom, vodnom i dozvolom za upravljanje otpadom, ali bi od izuzetnog značaja bilo kada bi se povećale količine otpada jer bi to omogućilo i ulaganja u razvoj same deponije i na taj način olakšalo ispunjavanje ekoloških standarda – kaže Vračević.

Dodatni problem predstavljaju dugovanja prema ovom preduzeću.

– Dobili smo odobrenje Nadzornog odbora i Skupštine preduzeća da se dugavanja naplate sudskim putem. Od 650.000 KM, oko 300.000 KM spada u kategoriju vansudskih poravanjanja, a trenutno se pred sudovima nalaze potraživanja u iznosu od oko 130.000 KM, a za preostali dio potraživanja komunalnih preduzećima su upućeni prijedlozi za potpisivanje protokola za izmirenje dugovanja na rate. Dali smo im rok od osam dana za potpisivanje istog, a ukoliko komunalno preduzeće ne prihvati protokol onda se predmet dostavlja nadležnom sudu uz prijedlog za izvršenje. U više navrata Nadzorni odbor preduzeća i uprava su sazivali vanredne skupštine kako bi se pronašlo rješenje za uspostavaljenje održivog upravljanja otpadom na teritoriji svih devet opstina koje su osnivači ovog preduzeća, ali promjena nije bilo – kaže Vračević.

Deponija za devet opština

Regionalna deponija je sanitarna deponija sa svi ekološkim dozvolama za prijem otpada iz Zvornika, Šekovića, Osmaka, Srebrenice, Bratunca, Milića, Vlasenice, Sapne i Kalesije.

Traže nove korisnike

Zbog loše naplate potraživanja JP Regionalna deponija je odlučilo da pokrene aktivnosti na pronalasku novih komitenata.

– To je jedini način da bi se nadoknadile nedostajuće količine otpada koje su procijenjene od strane komunalnih preduzeća sa teritorija osnivača deponije, a koje nedostaju do projektovanog kapaciteta – ističe Vračević.

(infobirac.net)