Mala mogućnost uspostave pješačkog saobraćaja na zvorničkom mostu do kraja ove godine

0
Mala mogućnost uspostave pješačkog saobraćaja na zvorničkom mostu do kraja ove godine

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović zadovoljan je dinamikom radova u datim uslovima na rekonstrukciji Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

konstrukcijamosta

Gradonačelnik je ove srijede 18.12.2019.g. zajedno sa svojim zamjenikom Bojanom Ivanovićem i Miroslavom Lazarevićem, direktorom firme „Enikon gradnja“ koja je izvođač radova, bio na Mostu gdje se upoznao sa tokom radova.

„Naša očekivanje su bila da je čelična konstrukcija mosta u mnogo boljem stanju, ali nakon skidanja prvih slojeva koloviza vidjeli smo kakvo je realno stanje i došlo se do zaključka da se mnogo toga mora promijeniti. Projektant je morao dati saglasnost i na neke izmjene u samom projektu i to je značajno uticalo na rokove. Ja sam zadovoljan dinamikom koju je izvođač u datim uslovima postigao i koju postiže i mislim da daje svoj maksimum. Nakon što se završi betoniranje posljednjeg metra, izvođač radova, predstavnici opštine Mali Zvornik, Granične policije BiH, nadležnih institucija Srbije zajedno sa Gradskom upravom Zvornik analiziraćemo kako dalje, da li dozvoliti prelazak naših sugrađana u nekim terminima, pod određenim uslovima, sa nekim ogradama i tačno određenim pravcem kretanja. To je ozbiljan bezbjednosni izazov, da otvorimo most za pješake bez obzira što će biti završen kolovoz i svi zajedno moramo biti oprezni.“

Prema Lazarevićevim riječima, za 15 lijepih dana sa temperaturama koje neće biti ispod nule, trebalo bi da budu završeni kompletni radovi na donjem pojasu mosta. On je rekao da je do sada u tom dijelu mosta urađeno preko 80 posto predviđenih radova.

Mala mogućnost uspostave pješačkog saobraćaja na zvorničkom mostu do kraja ove godine

„Ostala je još demontaža oko 15 metara stare konstrukcije, da vidimo na tom dijelu kakva je ta konstrukcija i mislimo da će tu biti određenih sanacija. Što se tiče pjeskarenja donjeg pojasa treba nam još 15 lijepih dana, odnosno ne smemo imati minuse spoljašnje temperature jer ne možemo da vršimo farbanje, i da završimo betonsku konstrukciju i kompletan donji pojas i nakon toga da sa nadležnima dogovorimo kako regulisati kretanje pješaka.“

On je napomenuo da se u rekonstrukciju mosta krenulo ambiciozno, ali da se sa otvaranjem prvih polja i prvih 10 metara mosta vidjelo da konstrukcija nije onakva kakva je projektom definisana i moralo se pristupiti izmjeni projektne dokumentacije.

„Bilo je jako puno loše čelične konstrukcije i skroz se moralo predvidjeti novo rješenje, a konstrukcija se morala mijenjati i zbog svega toga izgubili smo 6-7 sedmica.“

Rok za završetak svih radova koji su počeli 28. avgusta je godinu dana. Lazarević je napomenuo da će, čim budu završeni radovi na donjem pojasu, krenuti sa radovima na gornjem pojasu, a potom na hidroizolaciji betonske konstrukcije i asfaltiranju, te postavljanju rasvjete.

(Zvornicki.ba)