Zvanične informacije o zagađenju rijeke Zlatice u centru Zvornika (VIDEO+FOTO)

0
FOTO: Facebook

Nedavno zagađenje rijeke Zlatice u centru Zvornika zbog čega je ista dobila jarko crvenu boju čime je najviše asocirala na krv uznemirilo je sve stanovnike Zvornika, a posebno one u naseljima Srpska Varoš i Zlatna Voda. Nakon prijave uznemirenih građana ovog slučaja policiji, na teren su izašli policijski službenici, ali i ekološki inspektori. Pogledajte kako je to izgledalo na videozapisu kojeg ste mogli vidjeti na facebook stranici 3BOPHNK.

Nakon deset dana od incidenta i “krvave” Zlatice nema potvrđenih informacija o tome šta se tačno desilo i šta je uzrokovalo zagađenje. U inspekcijskom odjelu gradske uprave Zvornik, zvanične informacije o incidentu u rijeci Zlatici saopštio je za portal Zvornicki.ba Ratko Đorđić ekološki inspektor koji je rekao:

“Ono što se o crvenoj boji rijeke Zlatice u centru Zvornika zvanično može reći jeste sljedeće; Nepoznat uzrok u vodotoku Zlatice doveo je rijeku do promjene njene prirodne boje tako da je ista poprimila crvenu jarku boju, ali koja se razbistrila i nestala za manje od sat vremena. Zaključak je da uzrok crvenila rijeke Zlatice nije uzrokovao štetu na flori i fauni kako u Zlatici, tako i rijeci Drini u koju se ista ulijeva. Nastala crvena mrlja prilikom ulijevanja u Drinu brzo se razbistrila, a nije uočen, primjećen ili prijavljen bilo kakav štetan efekat u toku rijeke Drine tog dana, ali i narednih dana, a što bi se moglo povezati sa crvenom Zlaticom koja se ulila u rijeku Drinu. To su zvanične informacije koje trenutno možemo saopštiti. Sve ostalo rade nadležne institucije kako bi se utvrdio počinilac ovog dijela koji još uvijek nije otkriven”, rekao je Đorđić.

"Krvava" Zlatica uznemirila građane Zvornika (FOTO)
FOTO: Facebook

Građani Zvornika će najvjerovatnije ostati uskraćeni o zvaničnim informacijama o tome šta je uzrok crvene boje rijeke Zlatice 12. decembra, 2019.godine. Prema nezvaničnim informacijama uzorke vode koja je zagađena mogu uzimati samo nadležni instituti, a Zvorniku najbliži institut nalazi se u Bijeljini, tako da je mala vjerovatnoća da se uposlenik nadležnog instituta iz Bijeljine našao u Zvorniku prije nego se Zlatica razbirstrila, a mrlja u Drini nestala.

Građani nagađaju šta se dogodilo, pa je Zlatica postala crvena. Prema tvrdnji većine, prva sumnja na svinjokolj, nije realna jer količina krvi 50 svinja nije dovoljna da u toj mjeri Zlatica pocrveni. Nadležni bi zasigurno utvrdili da je neki domaćin “pretjerao”, a posebno je to teško izvodljivo da se desi i pri temperaturama tog dana.

Većina ispitanih građani koji uglavnom žele ostati anonimni, mišljenja su da je neko iz drugog mjesta došao automobilom i bure fabričke boje namjenjene proizvodnji isto sasuo u vodotok Zlatice i pobjegao prema Snagovu, Kula Gradu ili centru Zvornika.

Iz Policijske uprave Zvornik su saopštili da nemaju novih informacija u odnosu na one ranije saopštene.

(Zvornicki.ba)