Stručnjaci tvrde da se eksplozija mogla izbjeći: Plin nije smio da curi 40 minuta (FOTO)

0
Stručnjaci tvrde da se eksplozija mogla izbjeći: Plin nije smio da curi 40 minuta (FOTO)

Tragedija kod Zvornika, u kojoj je jedna osoba poginula a više njih povrijeđeno, najvjerovatnije je mogla biti izbjegnuta da je na vrijeme prijavljeno vatrogascima i policiji da je došlo do oštećenja cjevovoda i da curi plin, tvrde stručnjaci sa kojima smo razgovarali.

Stručnjaci tvrde da se eksplozija mogla izbjeći: Plin nije smio da curi 40 minuta (FOTO)
Stručnjaci za Srpskainfo kažu da je izostala i reakcija radnika benzinskoj pumpi, koji su morali biti obučeni za reagovanje u ovakvim situacijama.

Dva dana smo pokušavali da iz kompanije „Nešković“, vlasnika pumpe, dobijemo komentar da li je cijev za plin bila obezbijeđena na propisan način i da li su njihovi radnici reagovali u skladu sa propisima.

Međutim, nismo uspjeli dobiti odgovor od njih. Juče nam se kratko javio direktor ove kompanije Mile Jovanović, koji je rekao da je na sastanku i da će nas pozvati kasnije, ali se više nije javljao.

Podsjetimo, u ponedjeljak je nakon curenja plina na benzinskoj pumpi „Nešković“, u blizini graničnog prelaza Šepak, došlo do eksplozije u kojoj je poginuo Zoran Avramović iz Loznice, a osam osoba je povrijeđeno.

Naši sagovornici ističu da je svima čudno zašto se čekalo 40 i više minuta da se nesreća prijavi policiji.

– Prema izjavi očevidaca, cijev sa plinom probijena je oko 10 časova, a policiji je ovaj slučaj prijavljen tek u 10.40. Da bude još gore, vatrogascu su obaviješteni tek u 10.59. Da je neko prisebnije reagovao i odmah kada je krenuo curiti plin pozvao policiju, tragedija bi sigurno bila manja – tvrdi naš sagovornik.

On ističe da su vatrogasci morali biti odmah obaviješteni i da bi oni na sve načine pokušali da zaustave curenje plina.

– Prema prvim izjavama, iz cisterne je iscurilo oko 25.000 litara plina, pa je očigledno da je ona nedavno napunjena. Da su uspjeli u bilo kom trenutku zaustaviti njegovo curenje, za manje od pola sata taj plin bi se raspršio i ne bi došlo do eksplozije – kaže jedan od stručnjaka.

Dodaje da je ovde ključno na kojem mjestu je oštećena cijev i da li je ventil bio u funkciji.

– U slučaju da se curenje plina nije moglo zaustaviti, morala je biti obaviještena policija. U tom slučaju policija bi evakuisala radnike i obezbijedila lice mjesta. Na taj način bi se možda spasao ljudski život – kaže naš sagovornik.

Još uvijek nepoznat uzrok eksplozije na pumpi u Šepku, videosnimci šokirali javnost (VIDEO+FOTO)

U Inspektoratu Republike Srpske su nam pojasnili da su nedavno kontrolisali poslovanje ove poslovnice „Neškovića“ i da tom prilikom nisu uočili nikakve propuste.

Oni su naveli da je inspektoru na uvid predočeno “Uputstvo i mjere zaštite od požara na stanici d.o.o. ‘Nešković’ – Šepak”, data su na uvid uvjerenja o položenom ispitu provjere stručnog znanja lica za rukovanje zapaljivim tečnostima i gasovima za radnike, kao i Zapisnik o obuci i provjeri znanja radnika iz oblasti zaštite od požara.

– Kada je riječ o mjerama zaštite sredstava i opreme za gašenje, nisu utvrđene nepravilnosti. Predočen je na uvid Izvještaj o pregledu vatrogasnih aparata, kao i Zapisnik o ispitivanju hidrantske mreže – objasnili su u Inspektoratu.

U dijelu pregleda i ispitivanja stabilnih posuda pod pritiskom u eksploataciji, redovnu godišnju kontrolu na benzinskoj stanici “Nešković”, Poslovna jedinica Šepak, izvršila je i republička tehnička inspekcija.

– Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da je ovlaštena firma izvršila servisiranje ventila sigurnosti na rezervoaru i pretakalačkom mostu, sa rokom važnosti do 11.2.2020. Na osnovu predočene atestno-tehničke dokumentacije, rezultata vanjskog pregleda, instalacije i opreme ugrađene na rezervoar, konstatovano je da navedeni rezervoar zadovoljava odredbe – istakli su u Inspektoratu.

Teške povrede
Aleksandar Karač, koji je povrijeđen u eksploziji na benzinskoj pumpi u Šepku kod Zvornika, nalazi se u veoma teškom stanju u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Portparol Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Ersija Aščerić Mujedinović navela je da je pacijent primljen sa povredama glave i grudnog koša, te da ima teške opekotine.

– Pacijent je priključen na aparat za mehaničku ventilaciju i njegovo zdravstveno stanje se intenzivno prati – rekla je Mujedinovićeva.

Povrijeđeni Gojko Krstić prebačen je na UKC RS i njegova stanje je stabilno.

Načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju Nikola Bojić rekao je da je pacijent zadobio frakturu lobanje i otvoreni prelom lijeve ruke i da ostaje na daljem liječenju.

(srpskainfo)