Sedam pravila za bezbjednu vožnju tokom zime

0
Krivična prijava protiv zvorničkog švercera automobilima iz inostranstva

Zima je za vozače teško razdoblje puno izazova. U nekoliko minuta uslovi na putu mogu se drastično promijeniti, a saobraćajnice postati opasno klizave. Ali, ako se vozači pridržavaju nekoliko osnovnih pravila vožnje, bezbjedno će se dovesti do cilja i u najtežim zimskim uslovima.

Automobili zima
Za vožnju zimi potrebne su strpljivost i praksa, a, ako možete, radije odgodite putovanje. U toj odluci mogla bi vam pomoći i činjenica da vožnja zimi na kratkim udaljenostima nije ekonomična jer automobil troši najviše goriva.

1. Obavezna zimska oprema
Kada se temperatura vazduha spusti ispod 7 °C, ljetne gume gube elastičnost i svojstva prijenjanja na podlogu. Na temperaturi od -10 °C, automobil s ljetnim gumama pri brzini od 60 km/h zaustaviće se tek nakon 55 metara, dok će se automobil sa zimskim gumama zaustaviti nakon 44 metra. Od 15. novembra 2019. do 15. aprila 2020. godine obavezna je zimska oprema na putevima.

2. Prilagodite brzinu i držite bezbjednu udaljenost
Jeste li znali da je bezbjedna brzina vožnje u zimskim uslovima zapravo niža od najveće dopuštene brzine na toj dionici? To znači da je odgovornost vozača da procijeni uslove na putu i prilagodi brzinu kako ne bi ugrozio sebe i druge učesnike u saobraćaju. Osim toga, držite bezbjednu udaljenost od vozila ispred sebe kako biste mogli na vrijeme reagovati u iznenadnoj situaciji.

3. Izbjegavajte naglo kočenje
Kako biste spriječili proklizavanje točkova, važno je kočiti postepeno i što manjom silom. Testovi su pokazali da udaljenost između vozila tokom zime mora biti tri puta veća nego ljeti, a ta je udaljenost potrebna zbog bezbjednog kočenja.

4. Lagano otpuštajte papučicu kvačila pri pokretanju
Pri pokretanju na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno dodajte gas, a ako dođe do proklizavanja, oduzmite gas. Ako vaš auto ima sistem kočenja ABS, nemojte pritiskati papučicu kočnice nekoliko puta zaredom. Kočite lagano i držite smjer. Preporučuje se da na zaleđenim putevima ili na nizbrdicama mjenjač prebacite u niži stepen prenosa ranije nego inače, a pritom lagano pritisnite kočnicu da sigurno smanjite brzinu.

5. Na nizbrdici kočite motorom
Pri vožnji na nizbrdici koja je zaleđena ili prekrivena snijegom na vrijeme ubacite u niži stepen prenosa kako biste kočili motorom i što manje koristili kočnice.

6. Izbjegavajte nagle pokrete upravljačem
Nemojte raditi nagle pokrete, odnosno trzaje upravljačem jer tako može doći do zanošenja vozila i gubitka kontrole nad njim.

7. Redovno se informišite o stanju na cestama
Zimi je važno biti u toku sa stalnim promjenama uslova na saobraćajnicama. Dobro je slušati radio ili se lično raspitati u nadležnom auto-moto savezu.

(TrebinjeLive)