Prvorođenu bebu ove godine Luku Prodanovića darivao i gradonačelnik Stevanović zlatnikom zvorničkog zlatara “SM” (FOTO)

0
Prvorođenu bebu ove godine Luku Prodanovića darivao i gradonačelnik Stevanović zlatnikom zvorničkog zlatara

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović darivao je bebu Luku Prodanovića koji je prva rođena beba u porodilištu zvorničke Bolnice u 2020. godini. Zlatnik sa motivima Zvornika je tradicionalno izradio zvornički zlatar “SM” koji zlatarski zanat porodice Simić u Zvorniku vodi više od pola stoljeća.

Prvorođenu bebu ove godine Luku Prodanovića darivao i gradonačelnik Stevanović zlatnikom zvorničkog zlatara "SM" (FOTO)

Gradonačelnik je čestitao majci Tanji Prodanović koja je malog Luku donijela na svijet prvog minuta Nove godine. Prvorođenoj bebi poželio je srećno djetinjstvo i da bude zdrav i napredan dečak.

„I svim našim malim sugrađanima želim isto i neka se djeca rađaju. Gradska uprava se trudina sve načine da pomogne i mladim bračnim parovima i kasnije roditeljima prilikom i rođenja djece i njihovog podizanja i školovanja. Jako smo srećni što je četvoro djece rođeno u samoj novogodišnjoj noći. Taj trend je nastavljen i drugog dana Nove godine i imamo već osam beba u ovoj godini što je iznad prosjeka. I 475 rođenih beba u prošloj godini je impozantan broj u odnosu na trendove kakvi su, nažalost, na ovim prostorima. Svi drugi i ovaj najvažniji parametri govore da Zvornik ima perspektivu, ali očekujemo da ova godina bude još bolja i da nas imajoš više.“

Zlatnik sa vjerskim motivima, važnim datumina ili porukom, idealan je poklon za voljene
Tradicija dodijele zlatnika prvoj bebi u novoj godini započeta uz Zlatare sa tradicijom

Gradonačelnik je podsjetio da je Gradska uprava još prije deset godina sačinila program pronatalitetne politike koji podrazumijeva pomoć bračnim parovima prilikom trećeg, četvrtog i daljih pokušaja vantjelesne oplodnje, jednokratna davanja za trećerođeno i četvrto rođeno dijete, kao i za prvo i drugo rođeno dijete gdje majka nije zaposlena, preko rekonstrukcije porodilišta, dogradnje vrtića.

„Pomažemo porodicama sa više djece u nabavci udžbenika, subvenciji mjesečnih karata gdje ih finansiramo stoprocentno u slučaju gdje u porodici imaju tri i više putnika školaraca, za drugog školarca sufinansiramo 50 posto, a za svu djecu koja putuju 30 posto. Mogu da najavim da u ovoj godini očekujemo smanjenje cijena boravka djece u predškolskoj ustanovi i hoću da kažem da činimo sve da našim sugrađanima olakšamo podizanje djece. Kao Gradska uprava moramo se ponašati i ubuduće barem kao do sada, i još odgovornije kako bi stvarali klimu za nove brakove,nova rađanja, podizanje djece.“

Prvorođenu bebu ove godine Luku Prodanovića darivao i gradonačelnik Stevanović zlatnikom zvorničkog zlatara "SM" (FOTO)

Tanja Prodanović koja je postala mama po drugi put rekla je da joj je Luka najljepši novogodišnji poklon. Ona se zahvalila na zlatniku istakavši da je dar od gradonačelnika drugi zlatnik koji je Luka dobio, jer ga je darivala i predsjednik Republike Srpske Željke Cvijanović, tako da je njemu, kako je rekla,put već popločan zlatom.

(Zvornicki.ba)