Zvornik ove godine obilježava sto godina od osnivanja prve srednje škole

0
Poziv bivšim učenicima SŠC Zvornik da dostave podatke zbog monografije povodom stogodišnjice škole

Danas je održan prvi sastanak Odbora za obilježavanje stogodišnjice osnivanja prve srednje škole – Građanske škole u Zvorniku. “ Čast nam je i zadovoljstvo, a ujedno je pred nama i težak zadatak kako bi što kvalitetnije pripremili program obilježavanja ovako značajnog jubileja, rekla je Biljana Pisić, direktorica SŠC “ Petar Kočić” i članica organizacionog odbora .

SKOLA-NASLOVNA-1050x525

Ona je istakla da imaju dosta podataka kada je u pitanju škola, “Dobili smo određene informacije i kada je u pitanju Arhiv RS. Ono sa čim trenutno raspolažemo su ljetopisi i albumi sa fotografijama . Najviše rada i truda će uložiti profesori istorije i srpskoj jezika naše škole u kordinaciji sa Gradskog upravom kako bi se svi podaci objedinili”, naglasila je Pisić. Ona je dodala da je predviđeno da manifestacija posvećena ovom značajnom jubileju traje sedam dana i da će najvjerovatnije biti organizovana u septembru mjesecu.

Stanislav Tomić profesor u Srednjoškolskom centru “ Petar Kočić” je rekao da je po njegovom mišljenju, najvažniji dokument monografija koja treba da se uradi povodom obilježavanja stogodišnjice osnivanja Građanske škole u Zvorniku. “ Nama predstoji prije svega jedan ozbiljan istraživački dio posla, koji će trajati nekoliko mjeseci, a nakon toga i uređivački dio monografije “, rekao je Tomić. Po meni je to najvažniji dio cjelokupne manifestacije, koja će biti bogata, različitim sadržajima i zbog toga ćemo se potruditi da monografija bude reprezentativna, u luksuznom izdanju koje će služiti na čast ne samo našoj školi, već gradu Zvorniku , rekao je Tomić.

Građanska škola trgovinskog smjera osnovana je 1920. godine kao prva srednja škola u Zvorniku. Iz nje je proizašla današnja javna ustanova srednjoškolski centar „Petar Kočić“.