U Zvorniku od 22. januara do 1. februara „Svetosavska nedelja“

0
U Zvorniku od 22. januara do 1. februara „Svetosavska nedelja“
Zvanični plakat manifestacije

Kulturna i duhovna manifestacija „Svetosavska nedelja“, 28. po redu, u gradu Zvorniku biće održana od 22. januara do 1. februara.

sv

Ova godina biće u duhu jubileja – 610 godina postojanja Zvornika, a Svetosavska nedelje prvi je veliki događaj koji je jednim dijelom posvećen i tom jubileju, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Radosav Perić naglasio je da je „Svetosavska nedelja“ najstarija manifestacija ove vrste u Republici Srpskoj, koja se ove godine održava 28 put po redu.

„Ova manifestacija je posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvetitelju Svetom Savi i u okviru nje imamo duhovne i kulturne sadržaje, a naši sugrađani, učenici, sportisti prikazuju svoja dostignuća i svoje stvaralaštvo.“

Predstavljajući višednevni program posvećen Svetom Savi, član Organizacionog odbora Darko Stefanović rekao je da će „Svetosavska nedelja“ biti svečano otvorena u srijedu u Domu omladine u 19:00 časova projekcijom filma „Most nadomak vijeka“, nakon čega će predavanje održati istoričar Nemanja Dević sa Instituta za savremenu istoriju iz Beograda. Na prvoj ovogodišnjoj svečanosti nastupiće Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“, Hor Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ pod rukovodstvom profesora Voje Martinovića i Dječiji hor Doma omladine „Zvončići“.

„U četvrtak u Domu omladine sa početkom u 18:00 časova Svetosavsko predavanje održaće protosinđel Serafim Petković iz manastira Svete Trojice, Bele Vode. Svetosavska akademija biće u petak, 24. januara, u 19:00 časova, a u programu će učestvovati Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“ i učenici i profesori dvije zvorničke srednje škole. U ponedeljak, 27. januara, biće obilježen Savindan i u školama će biti proslavljena školska slava. U četvrtak, 30. januara, biće upriličena manifestacija na kojoj će biti izabrani sportista i sportistkinja grada Zvornika za 2019. godinu. Ovogodišnja Svetosavska nedelja tradicionalno će biti završena Svetosavskim balom u novoj sali motela „Viktorija“ u subotu, 1. februara, sa početkom u 20:00 časova.“

Promociju filma „Most nadomak vijeka“- 90 godina od izgradnje mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića organizovao je „Centar za istraživanje i očuvanje kulturno-istorijske baštine dr Đorđe Lazarević“ Zvornik čiji je izvršni direktor Miloš Ivanović podsjetio da je ovaj most osveštan i pušten u saobraćaj 12. januara 1930. godine.

„Slaveći taj datum organizujemo projekciju filma posvećenu tom mostu, predstavićemo brošuru o istorijatu mosta i biće održano predavanje istoričara Devića-rekao je Ivanović koji je naglasio da su produkciju filma i štampanje brošure finansirali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Član Organizacionog odbora manifestacije Dragana Milošević istakla je da je Svetosavska nedelja naša najznačajnija kulturna manifestacija koja se završava Svetosavskim balom koji spada među najstarije balove organizovane u Republici Srpskoj i šire.

„Prvi bal organizovan je 1998. godine. Imajući u vidu da ove godine obilježavamo 610 godina grada Zvornika odlučili smo se da malo promijenimo koncepciju Svetosavskog bala i u goste smo pozvali Mariju Šestić koja je 2007. godine učestvovala na „Evroviziji. Ona će nastupiti zajedno sa „Džez gerilomom“. Pored nje nastupiće i kvartet „Uvertira“ koji čine profesori muzike i zvornički bend „VIS Amanet“ zajedno sa dijelom „Izvornika“. KUD „Sveti Sava“ predstaviće se u novoj koreografiji i zaigraće „Kraljevo kolo“, a za valcer je zadužen Centar za savremeni ples „Studio 001“ pod rukovodstvom Ljubice Glamočić.“

Ulaznice za Svetosavski bal mogu se kupiti u motelu „Viktorija“.

Pokrovitelj 28. Svetosavske nedelje je Gradska uprava Zvornik. Organizatori SPKD „Prosvjeta“, Srpska pravoslavna crkvena opština Zvornik i Gradska uprava pozvali su sugrađane da uzmu učešće u tradicionalnoj manifestaciji.

U Zvorniku od 22. januara do 1. februara „Svetosavska nedelja“
Zvanični plakat manifestacije

(Zvornicki.ba)