Odbili da djecu vakcinišu, pa dobili kazne

0

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo (KUIP) izvršila je kontrolu obavezne imunizacije djece na području ovog kantona te su sanitarni inspektori zbog propuštanja zakonske obaveze sankcionisali 222 roditelja u ukupnom iznosu od 22.200 KM.

res_odbili-da-djecu-vakcinisu-pa-dobili-kazne

Sanitarni inspektori su po službenoj dužnosti tokom 2019. godine dostavili ukupno 414 poziva roditeljima/starateljima da se izjasne o razlozima odbijanja vakcinacije. Pozivu inspektora odazvalo se 325 roditelja od kojih je njih 222 (68,39 odsto) odbilo vakcinaciju djece.

– Od navedenog broja, 103 roditelja (31, 69 odsto) su se izjasnila da će vakcinisati dijete u dodatno odobrenom roku od dva mjeseca, što će inspektori pratiti po službenoj dužnosti. Za 17 djece su dostavljene potvrde o izvršenoj vakcinaciji, dok je preostali broj roditelja u postupku službenog izjašnjenja – naveli su iz KUIP.

U 2018. godini prekršajni nalozi u vrijednosti 35.800 KM

Iz KUIP su uporedili ove rezultate sa onima iz 2018. godine gdje je od juna do decembra zbog istog razloga sankcionisano 358 roditelja i izdato isto toliko prekršajnih naloga u vrijednosti od 35.800 KM.

– U ovoj godini kažnjeno je 136 roditelja manje za period od 12 mjeseci, s tim da je i broj dostavljenih potvrda iz domova zdravlja u 2019. godini bio za 134 manji i iznosio je 414 u odnosu na 2018. godinu, kada ih je evidentirano 548. Razlog tih 24,45 odsto manje dostavljenih potvrda je, najvjerovatnije, pojava epidemije morbila u KS u protekloj godini, kada se povećao broj vakcinisane djece – pojasnili su iz KUIP.

Aida Pitić, šefica epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravstvo KS, istakla je kako pojedini roditelji oklijevaju sa vakcinacijom djece zbog toga što se rizik stavlja na prvo mjesto u odnosu na bolesti koje se vakcinom mogu prevenirati. Dodala je da je riječ o neopravdanom strahu, ali i skepticizmu i nepovjerenju u državne ustanove i farmaceutsku industriju.

Vakcine su danas znatno kvalitetnije i provjerene

– Osim toga, djelovanje antivakcinalnog lobija, senzacionalizmom u raznim medijima i na društvenim mrežama, doprinosi smanjenju vakcinacije. Neophodno je napomenuti da su vakcine, uz antibiotike, jedan od najznačajnijih napredaka u medicini, čime se znatno smanjila smrtnost od zaraznih bolesti i produžio životni vijek.

Roditelji bi trebali biti svjesni da se bolesti u dječijoj dobi mogu prevenisati, čime će se izbjeći niz negativnih uticaja na zdravlje – navela je doktorica Pitić i dodala:

arajevo, a shodno strateškim opredjeljenjima i zakonskim obavezama, kontinuirano se radi na poboljšanju organizacije i sprovođenja obavezne imunizacije protiv dječijih zaraznih bolesti.

– Pedijatrijske i školske službe pri JU Dom zdravlja Sarajevo sprovode program obavezne imunizacije. U 2019. godini imali smo povećanje broja oboljelih od krzamaka. Prijavljeno je 868 osoba svih dobnih skupina koje su oboljele od ove bolesti i najveći broj je iz grupe nevakcinisanih (92 odsto).

U periodu povećanog broja oboljelih odstotak vakcinisane djece se povećao, ali nakon smanjenja i prestanka pristizanja prijava oboljelih, broj vakcinisane djece se smanjuje.

Postizanje kolektivnog imuniteta je moguće samo ukoliko je vakcinisanih 95 odsto i više, što znači da ćemo opet u budućnosti, ukoliko se vakcinacija ne shvati kao obavezna preventivna aktivnost, imati epidemijski skok ove, ali i drugih vakcinopreventabilnih bolesti – poručila je doktorica Pitić.

Iz KUIP su još jednom podsjetili na zakonsku obavezu svakog roditelja da obavi imunizaciju djeteta protiv određenih zaraznih bolesti (tuberkuloza, difterija, tetanus, veliki kašalj, dječija paraliza, male boginje, rubeola, zaušnjaci).

– Ukoliko propusti dužnu brigu za maloljetnika, članom 70. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana je novčana sankcija od 100 do 2.000 KM. I u 2020. godini kantonalni sanitarni inspektori će nastaviti inspekcijske postupke započete prethodne godine, a svakako će pokretati i nove shodno dostavljenim potvrdama o nepotpunom vakcinalnom statusu iz JU Dom zdravlja KS – naveli su iz KUIP.

(Klix)