Svečano otvorena 28. „Svetosavska nedelja“ u Zvorniku (VIDEO)

0
Svečano otvorena 28. „Svetosavska nedelja“ u Zvorniku (VIDEO)

Projekcijom dokumentarnog filma „Most nadomak vijeka“ koji je posvećen devedesetogodišnjici od izgradnje Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, predavanjem istoričara Nemanje Devića i nastupom zvorničkih horova sinoć je svečano u Domu omladine počela 28. „Svetosavska nedelja“.

Svečano otvorena 28. „Svetosavska nedelja“ u Zvorniku (VIDEO)

Manifestaciju je otvorio predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Zvornik Radosav Perić koji je istakao posebno zadovoljstvo što se ovogodišnja manifestacija uklapa u proslavljanje velikog jubileja-610 godina od prvog pominjanja imena našeg grada u pisanim dokumentima.

„I u našem gradu postoje mnoge legende o Svetom Savi, pomenimo da je „pozlatio“ Zlatne vode i rijeku Zlaticu ili da na Đurđevgradu imamo Savin bunar koji nikada ne presušuje. U narodnoj pjesmi u našim krajevima pjeva se da „nema ljepših u godini dana od Božića pa do Savindana“. Danas smo srećni što imamo svoju Republiku Srpsku i ovako lijepe kulturne mannifestacije u duhu svetosavlja, srpske tradicije i narodnih običaja, a naročito je važno što nas u svemu tome pomaže naša Gradska uprava.“

Organizator projekcije filma i predstavljanja brošure pod istim nazivom bio je zvornički „Centar za istraživanje i očuvanje kulturno-istorijske baštine dr Đorđe Lazarević“.

Izvršni direktor Centra Miloš Ivanović istakao je da je inicijator snimanja filma „Most nadomak vijeka“ pokojni profesor Zoran Ivanović, osnivač Centra, te da su u dokumentarcu kirišteni njegova zbirka fotografija, dokumenata i arhivskog materijala.

„U filmu se može vidjeti kako je došlo do ideje da se ovdje gradi most, ko je bio najznačajniji dobrotvor za izgradnju, kako je most poneo naziv našeg kralja, kako je tekla gradnja, o rušenju tokom Drugog svjetskog rata, o obnavljanju, a pominjemo i današnju rekonstrukciju. Sve ono što se može vidjeti na filmu nalazi se i u brošuri.“

Ivanović je napomenuo da su produkciju filma i štampanje brošure finansirali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. On se zahvalio i Gradskoj upravi koja je u svim dosadašnjim projektima Centra za obilježavanje značajnih jubileja za naš grad bila partner i podrška Centru.

Otvaranje je nastavljeno predavanjem istoričara Nemanje Devića iz Instituta za savremenu istoriju iz Beograda koji je rekao da je Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića na Drini na simboličan, višeslojan i višeznačajan način povezao levu i desnu obalu Drine i srpski narod koji od pamtivjeka živi na ovim prostorima.

„U okviru toga želeli smo da postavimo jednu širu priču koja govori o novovekovnoj istoriji srpskog naroda, o vezama u 19 i 20 veku, o zajednički preživljenim stradanjima, ali i o njegovom vaskrsenju. Naša je želja da progovorimo, ne samo o mostovima koje podrazumevamo pod tim terminom, već o svim mostovima i sponama koje nas vežu. Pre 90 godina govorilo se da podizanje mosta na Drini znači da to više nije međa nego da se stvara jaka spona, a na nama je da te spone negujemo, održavamo i ojačavamo i u budućnosti.“

Protojerej-stavrofor Vidoje Lukić podsjetio je da se veličina Svetog Save ogleda, između ostalog, u tome što je u pravo vrijeme donosio prave odluke i što se svom svojom snagom, energijom i voljom trudio da ih provede u djelo.

„Prošlo je osam vijekova od kako je izdejstvovao samostalnost Srpske crkve, a nešto manje od osam vijekova kako se preselio iz ovoga života u vječnost, ali njegov lik sve sjajnije sija kako prolaze godine, decenije, vijekovi.“

Prva ovogodišnja svečanost u „Svetosavskoj nedelji“ počela je Himnom Svetom Savi koju je otpjevao Hor Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ pod rukovodstvom profesora Voje Martinovića, a nastupio je i Dječiji hor Doma omladine „Zvončići“ pod vođstvom Hristijane Sandić koji je otpjevao pjesmu „Anđeo mira“.

Kako je to sve sinoć izgledalo, pogledajte u televizijskom prilogu BN televizije:

(Zvornicki.ba/tvbn)