Sedam ukusnih namirnica koje mogu ugroziti rad bubrega

0

Sve što je zdravo može biti i opasno, a dokaz tome su sedam ukusnih namirnica koje mogu nanijeti štetu bubrezima ukoliko se konzumiraju u pretjeranim količinama.

20200204_124630
Uloga bubrega u ljudskom organizmu jako je važna jer su ovi organi zaduženi za pročišćavanje štetnih tvari iz krvi. Pored pročišćavanja toksina, imaju važnu ulogu u stvaranju hormona i izbacivanja viška tekućine iz tijela.

Prehrana itekako utječe na stanje bubrega, a pretjerano uzimanje pojedinih namirnica ometa njihov pravilan rad. Ako želite sačuvati zdravlje bubrega, kontrolisano uzimajte ovu hranu.

Avokado
Preporučuje se zbog velikog broja hranjivih tvari, ali pretjerani unos otežava funkcionisanje bubrega, posebno ako se prethodno pojavio zdravstveni problem. Avokado sadrži visok nivo kalija, a previše ovog minerala u krvi izaziva grčenje mišića i zastoj rada srca.

Meso
Prekomjerni unos mesa i mesnih prerađevina djeluje štetno na bubrege. Razlaganje proteina životinjskog porijekla nekada ide teže pa bubrezi ne mogu izbaciti u potpunosti štetne tvari iz tijela. Meso sadrži visoki postotak purina koji potiče proizvodnju mokraćne kiseline. Radi se o najčešćem uzročniku bubrežnog kamenca. Povrće i orašasti plodovi najbolja su zamjena za proteine životinjskog porijekla.

So
Zdrava prehrana podrazumijeva do 2,3 grama soli dnevno, a svako pretjerivanje sprečava bubrege da izbace višak natrija iz tijela. Zato se u organizmu zadržava veća količina vode. Umjesto soli, prehrana može biti obogaćena prirodnim začinima. Trebalo bi izbjegavati hranu iz konzerve, supe iz vrećice, smrznute pizze i razne industrijske preljeve.

Banane
Banana također zadrži visok nivo kalija. Odraslim se osobama preporučuje unos od 3,5 do 4,7 grama kalija dnevno. Banana prosječne veličine sadrži oko pola grama ovog minerala. Ako su bubrezi načeti bolešću, ne preporučuje se hrana bogata kalijem, piše Bright Side.

Mliječni proizvodi
Bogati su vitaminima i mineralima, ali previše mlijeka, jogurta i sira donosi više štete nego koristi. Ove namirnice sadrže veću količinu fosfora koji također ne djeluje povoljno za bubrege. Višak fosfora dovodi do oštećenja kostiju.

Hljeb od cijelog zrna
Nutricionisti ga preporučuju jer je zdraviji od bijelog hljeba, ali pretjerani unos ugrožava bubrege. Uzrok tegoba su veće količine fosfora i kalija koje se nalaze u zrnu žitarica. Jedna kriška hljeba od cijelog zrna sadrži 57 mg fosfora i 70 mg kalija, a kriška bijelog hljeba samo 25 grama svakog od ovih minerala.

7. Narandže i sokovi od narandže
Bogati su vitaminom C i sadrže visok nivo kalija. Savjetuje se kontroliran unos naranče ako postoje problemi s bubrezima.
(Klix)