Potrebno dodatnih stotinu hiljada maraka godišnje za odbojkaše Drine kako bi u Zvorniku 2021.godine gledali Evropske utakmice

0
Odbojkaši i odbojkašice
FOTO: Arhiv

Odbojka u Zvorniku je sport sa tradicijom, sport kojeg Zvorničani vole i izuzetno cijene i to skoro pola stoljeća u gradu na Drini. U svom postojanju odbojkaši i odbojkašice Drine osvojili su veliki broj trofeja i titula, ali i proizveli veliki broj vrhunskih odbojkaša i odbojkašica.

Potrebno dodatnih stotinu hiljada maraka godišnje za odbojkaše Drine da bi u Zvorniku 2021.godine gledali Evropske utakmice

Za najbolji sportski kolektiv Zvornika u 2018.godini, proglašen je upravo odbojkaški klub Drina jer su selekcije ovog kluba u svim uzrastima igrali završnice svojih prvenstava. Prvi čovjek OK Drina Zvornik je Velibor Petrović, nekadašnji igrač, a danas jedan od trenera i predsjednik koji vodi ovaj sportski kolektiv sa dosta uspjeha.

U razgovoru sa prvi čovjekom Drine, saznali smo da su sve selekcije koje su se takmičile prethodne sezone igrale završnicu šampionata. Seniorski tim odbojkašica Drine igrao je završnicu za ulazak u Prvu ligu RS, ove sezone seniorke se i takmiče u prvenstvu Prve lige. Pionirke su postale prvakinje Bosne i Hercegovine. Kadetkinje su nastupile na finalnom turniru za prvaka RS, a odbojkaši su u regularnom dijelu prvenstva RS bili najbolji, nažalost u završnici za prvaka odbojkaši su izgubili obje utakmice od tima OK “Maglić” Foča, koji kasnije postaje i prvak Republike Srpske.

velc

Petrović tvrdi da koliko su u klubu žalosni zbog izubljene titule za mušku seniorsku ekipu, toliko im je to ujedno i  olakšalo ovu sezonu jer su time pojednostavili rad kluba. Rad u odbojci je volonterski, morate voljeti ovo svakim dijelom svoga tijela i kaplju krvi kako bi radili ono što mi radimo u Drini, mi koji vodimo sve ove selekcije. Nemamo dovoljno termina u dvoranama, jedini siguran novac dobijamo od naše Gradske uprave (dovoljno da platimo kotizacije za prvenstva, putujemo, organizujemo utakmice gdje se plaća sva službena lica) i to je jedino na što se možemo zasigurno osloniti da će nam biti na raspolaganju, treneri se rotiraju u selekcijama, putuju, voze i obnašaju sve funkcije. Mi se ne žalimo, volimo to, sami smo birali i radimo odbojku za Zvornik i Drinu najbolje što znamo.

Vasilije Vujičić i Julijana Eleković sportista i sportistkinja godine, OK Drina najbolji klub grada Zvornika za 2018. godinu
Najbolji klub Zvornika u 2018.godini OK Drina

Stotine djevojčica na treninzima Drine potvrda su našeg ispravnog rada, a rad je prethodne sezone donio i velike rezultate. Danas OK Drina igra seniorsku ligu za muškarce i žene prve lige Repubilke Srpske, naše kadetkinje i pionirke prijavljene su za takmičenje u drugoj ligi grupa sjever i to pod imenom Drina II, takmiče se kako bi stekle neophodno iskustvo. Naše pionirke igraju svoje prvenstvo u kojem su najbolje, kadetkinje su već na finalnom turniru, a i seniori su obezbjedili završnicu i plejof i ove sezone. Naše pionirke prošle sezone, kroz igranje prvenstvenih utakmica, kvalifikacionih turnira za prvaka RS, pa finalnog turnira za prvaka RS, a nakon toga i turnira za prvaka BiH, odigrale su ukupno 26 utakmica i sve te utakmice su dobile osim finalne utakmice za prvaka RS, a koju su izgubile 2:3, a to su već ispravile na turniru za prvaka BiH gdje su bez ozbilljnog protivnika postale najbolje u BiH. Takvo nešto može postići samo iskrena ljubav prema ovom sportu.

Pionirke odbojkaškog kluba "Drina" prvakinje države Bosne i Hercegovine
Prvakinje BiH

Na pitanje portala Zvornicki.ba: Da li seniorska muška ekipa OK Drina može u Premijer ligu ove sezone, Petrović je dao veoma zanimljiv odgovor:

Može, ali ako ćemo ući kao posljednji put kada smo ulazili u Premijer ligu BiH, bolje da ne ulazimo. Podsjećam zvorničku javnost da smo prije dvanaest godina nakon titule prvaka RS sa jednom u nizu sjajnih generacija odbojkaša sa velikim ambicijama ušli u Premjer ligu BiH. Na polusezoni smo bili drugi, ali uvidjevši da nas niko tada nije pratio finansijski, nismo dobili ni ono što je trebalo biti sigurno, shvatili smo da nećemo moći izdržati do kraja godine i da bi se klub morao zadužiti i na kraju ugasiti. U nastavak sezone ušli smo bez plaćenih prvotimaca (koji su svi bili iz Zvornika), sa drugim sastavom (juniorima) bez pristiglih pojačanja i ispali nazad u niži rang. Naši prvotimci su na polusezoni pojačali klubove koji su imali novac na raspolaganju, a koji mi tada nismo imali, nit je bilo izvjesno da ćemo ga dobiti.

OK Drina polovičnog uspjeha proteklog vikenda
OK Drina-Arhiv

Lično u svoje ime, ali i u ime kluba mogu da garantujem svima u Zvorniku da bi muški tim OK Drina uz dodatnih sto hiljada na godišnjem nivou za rad kluba (jedini siguran novac dobijamo redovno od Gradske uprave) da bi ove godine ušao u Premijer ligu, a već naredne sezone izborio nastup u evropskim takmičnjeima za odbojkaše. Za taj iznos novca ako bi imali na raspolaganju samo bi smo vratili zvorničku djecu, nekadašnje odbojkaše Drine, koji igraju širom BiH i cijelog svijeta. Ti momci bi već 2021.godine Zvorniku donijeli i prvo evropsko takmičenje u ozbiljnom kolektivnom sportu kao što je odbojka.

Iskreno se nadam da će neko prepoznati interes u tome i pokušati omogućiti ovom gradu korak više u njegovom razvoju. Ako želimo da Zvornik bude grad gradom, uzor djeci moraju biti sportisti, sportisti moraju biti sigurni u ispravnost onog što rade, a sigurnost izvire iz obezbjeđenih finansija za one koji se bave sportom.

Kada odlučimo prestati biti provincija i biti grad u punom smislu te riječi, šira zajednica će prepoznati prilike kao što je ova sa odbojkom. Trenutno je odbojka sport koji je kod nas popularan, ali ne kao drugi kolektivni sportovi poput košarke i fudbala pa je samim tim i na Evro-sceni konkurencija manja. Odbojka nije profitabilna kao fudbal, ali garantujem da je zdravija za mladog čovjeka koji trenira ovaj sport. Koliko mladima malo treba da se usmjere ka sportu najbolje govori podatak da naš rukometni klub Drina danas ima više od 30 mališana koji treniraju ovaj sport, a do ulaska u Premijer ligu taj broj je bio daleko manji.

Svi znaju za OK Drina, ali rijetki su oni koji pomažu naš rad, moram istaći odličnu saradnju i podršku gradskih vlasti. Odnos našeg grada postajao je sve bolji iz godine u godinu, a posebno se to odnosi od dolaska Bojana Ivanovića na mjesto načelnika odjeljenja za finansije u opštini Zvornik, a potom i na mjesto zamjenika gradonačelnika. Sve što je dogovoreno na početku godine u podršci grada za klub, bude ispoštovano prema dogovoru. Sve to što dobijemo od grada taman je dovoljno da naša djeca, momci i cure mogu trenirati redovni i takmičiti se u svojim prvenstvima.

Zvorničke odbojkašice bez poteškoća na vrhu tabele poslije šest kola bez izgubljenog seta
Prvi tim OK Drina

Kada ovom gradu bude trebalo od njih više naših odbojkša i odbojkašica, oni će rado odgovoriti i ispuniti traženo. Dok se to ne desi apelujem na roditelje:  Pošaljite djecu da treniraju odbojku! Posebno ove godine tražimo dječake, kako bi smo oformili selekciju pionira, ukoliko bi se pojavio dovoljan broj dječaka i od 15 godina, i toga bi se rado prihvatili da napravimo tim. Nažalost sve manje djece trenira, sve je manje sporta među mladim, kako odbojke tako i onih popularnijih sportova.

To je alarm za cijelo društvo, prvo porodicu, a potom i cijelu zajednicu. Bez sporta i kulture prave vrijednosti ne dolaze u prvi plan, onda primat preuzima nešto drugo, a to je daleko od dobrogi onda prvo ispašta porodica, a potom i cijela zajednica.

Odbojkaški klub Drina okuplja mlade Zvornika i takmiči se sa svim selekcijama
Grb koji se ne mijenja

Ovim rečenicama, Petrović je zavrio ugodan razgovor koji realno govori o stanju društva kako u Zvorniku, tako i daleko šire.

(Zvornicki.ba)