Mjesec januar na području Policijske uprave Zvornik bez saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama

0
Mjesec januar na području Policijske uprave Zvornik bez saobraćajnih nesreća sa smrtnim poslejdicama

U Policijskoj upravi Zvornik, 11.02.2020. godine, održana je redovna konferencija za novinare na kojoj su od strane zamjenika načelnika Uprave Vladana Vasilića, načelnika Sektora policije Dražana Erkića i načelnika Sektora kriminalističke policije Mladena Savića, prezentovani rezultati rada za mjesec januar tekuće godine.

Mjesec januar na području Policijske uprave Zvornik bez saobraćajnih nesreća sa smrtnim poslejdicama

Zamjenik načelnika Uprave Vladan Vasilić, istakao je da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Zvornik stabilno i zadovoljavajuće, napominjući da u izvještajnom periodu nije bilo evidentiranih najtežih krivičnih djela niti događaja koji bi izazvali veću uznemirenost građana na području PU Zvornik. Takođe, pripadnici PU Zvornik su u januaru sproveli niz akcija republičkog, regionalnog i lokalnog karaktera kao i učestvovali u obezbjeđenju štićenih ličnosti i javnih skupova koji su protekli u miru i bez neželjenih posljedica.

Načelnik Sektora policije Dražan Erkić istakao je da je stanje u oblasti javnog reda i mira zadovoljavajuće, imajući u vidu da je u toku mjeseca januara 2020. godine evidentirano 15 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za 64,3% manje u odnosu na uporedni period. U tim narušavanjima učestvovalo je 14 lica, od kojih su dva povratnika dok maloljetnika nije bilo. Takođe, nije bilo narušavanja u većem obimu (pet i više lica).

Načelnik Erkić je dodao da je u mjesecu januaru 2020. godine evidentirano 58 saobraćajnih nezgoda, u kojima su 24 lica povrijeđena. U tim nezgodama nije bilo smrtno stradalih lica, dva lica su zadobila teške tjelesne povrede dok su 22 lica lakše povrijeđena. Iz saobraćaja je isključeno 48 vozača, od toga 35 vozača je isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola, što je više za 16,7% u odnosu na uporedni period. Broj isključenih vozača zbog vožnje pod dejstvom opojnih droga je osam, dok su u istom periodu prošle godine dva vozača isključena zbog vožnje pod dejstvom opojnih droga.

U oblasti kriminaliteta, načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Savić, istakao je da je u januaru tekuće godine na području PU Zvornik evidentirano 71 krivično djelo, što je za 29 djela više u odnosu na uporedni period.

Broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta je 62, od kojih je riješeno 48 krivičnih djela ili 70,59%, dok je od 35 krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno 21 djelo ili 51,22%. Ukupan broj prijavljenih lica je 63, od čega su 23 povratnika dok maloljetnika nije bilo.

U izvještajnom periodu evidentirano je 37 krivičnih djela protiv imovine, od čega su najbrojnija krivična djela krađe i teške krađe. Rasvijetljenost ovih krivičnih djela iznosi 53,49%, dok po nepoznatnom izvršiocu rasvijetljenost iznosi 50%.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga, u toku januara 2020. godine otkriveno je 14 slučajeva zloupotrebe opojnih droga, u odnosu na uporedni period kada je evdentirano šest ovakvih slučajeva. Od tog broja, pet se odnosi na krivična djela dok je devet prekršaja iz ove oblasti.

U toku januara 2020. godine, nije bilo evidentiranih maloljetnih počinilaca krivičnih djela.

Zamjenik načelnika Uprave Vladan Vasilić, dodao je da su novogodišnji i božićni praznici, kao i svi javni skupovi povodom kulturnih i sportskih manifestacija protekli u miru i bez incidenata. Povodom početka drugog polugodišta školske 2019/20. godine, policijski službenici pojačali su svoje prisustvo na terenu u cilju veće bezbjednosti naših najmlađih sugrađana. Takođe, zamjenik načelnika je istakao da će policijski službenici i u narednom periodu pojačati svoje prisustvo na terenu kao i saradnju sa lokalnom zajednicom, a sve sa ciljem održavanja povoljne bezbjednosne situacije.

(Zvornicki.ba)