Graničari na Šepku uhapsili lice kojeg traži Interpol zbog nasilništva, razbojništva i ucjene

0

Službenici JGP Zvornik, 11. februara 2020., lišili su slobode D.S. (1983.), državljanina Republike Srbije. Graničnim provjerama utvrđeno je da je za njim Interpol Wiesbaden raspisao potjernicu zbog krivičnih djela: „tjelesne povrede“, „razbojništvo“, „teško razbojništvo“, „ucjena“ i „razbojništvo u smislu iznude“. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Šepak i predat službenicima Sudske policije Suda BiH.

Graničari uhapsili državljanina Srbije kojeg u Zvorniku traže zbog krivotvorenja isprave
FOTO: Ilustracija

Istoga dana, prilikom izlaska iz BiH na prijelazu Rača lišen je slobode S.Č. (1969.), nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Sud BiH radi izdržavanja kazne zatvora. Službenici JGP Bijeljina, državljanina BiH predali su službenicima Kazneno-popravnog zavoda Foča.

U Bileći i Velikoj Kladuši zaplijenjene cigarete i duhan

Pripadnici Jedinice granične policije Trebinje, 12. februara 2020. godine, lišili su slobode dvojicu državljana Bosne i Hercegovine M.V. (1985.) i L.V. (1986.), nakon što su spriječeni u nezakonitom prometu 4 000 kutija cigareta u graničnom pojasu na području Bileće. Zatečeni su prilikom premještanja cigareta iz putničkog motornog vozila „Peugeot“ u teretno motorno vozilo „Daf“, bh. nacionalnih oznaka. Jedan dio cigareta, 2 500 kutija cigareta „Monte“ je sa akciznim markicama Crne Gore, dok je drugi dio 1 500 kutija cigareta „Sunny“ bez akciznih markica.

O događaju su obaviješteni tužilac Tužilaštva BiH i sudija za prethodni postupak Suda BiH, prema čijoj je naredbi izvršen pretres vozila u kojima su se nalazile cigarete.

Graničari na Šepku uhapsili lice kojeg traži Interpol zbog nasilništva, razbojništva i ucjene
Oduzete cigare

Cigarete, čija se tržišna vrijednost procjenjuje oko 20 000 KM, privremeno su oduzete. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, protiv M.V. i L.V. bit će dostavljen izvještaj Tužilaštvu BiH, a cigarete predate u depo Suda BiH.

Oduzete cigarete

Istoga dana, službenici JGP Velika Kladuša spriječili su nezakonit promet 100 kilograma rezanog duhana na području Velike Kladuše. U vezu sa ovim krivičnim djelom dovode se M.S. (1993.) i Ž.T. (1989.), državljani BiH. I protiv njih bit će dostavljen izvještaj Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „nedozvoljen promet akciznih proizvoda“. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Kod državljana Turske otkriveno šest krivotvorenih dokumenata

Službenici JGP Brčko, 11. februara 2020. godine, lišili su slobode dvojicu državljana Republike Turske, nakon što su prilikom graničnih provjera dali na uvid i pokušali izaći iz BiH s krivotvorenim specijalnim pasošima Republike Turske. Pregledom prtljaga, na drugoj liniji graničnih provjera, pripadnici GPBiH našli su i četiri krivotvorene policijske iskaznice Turske. Kontrolirani su u Mercedesu, makedonskih nacionalnih oznaka, na Međunarodnom graničnom prijelazu Brčko. Vozilom je upravljao državljanin Makedonije.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „krivotvorenje isprave“, o događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH.Prema njegovom nalogu, šest krivotvorenih dokumenata je privremeno oduzeto, a osumnjičeni će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krivotvorenje isprave“ biti predati nadležnom tužilaštvu, saopšteno je iz Granične policije BiH.

(Zvornicki.ba)