Gradonačelnik pruža punu podršku građanima koji se protive spaljivanju opasnog otpada u Karakaju

0
Gradonačelnik pruža punu podršku građanima koji se protive spaljivanju opasnog otpada u Karakaju

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je danas da Gradska uprava podržava građane koji se kategorično protive lociranju postrojenja za termički tretman opasnog otpada u Karakaju.

Gradonačelnik pruža punu podršku građanima koji se protive spaljivanju opasnog otpada u Karakaju

„Mislimo da ta lokacija nije dobra za tu djelatnost i smatramo da i za ovo što do sada radi spalionica ne ispunjava ni minimum eko-uslova. Mislim da ta postrojenja koja su tamo ugrađena za spaljivanje običnog otpada nisu dovoljno dobra, da to sve treba preispitati. Ako je potrebno treba im ukinuti dozvolu za tu djelatnost koju obavljaju, a učiniti sve što je moguće da ne dobiju dozvolu za spaljivanje medicinskog otpada, jer, ako su u ovoj fazi bili tako neodgovorni i nisu se postavili na način da ulivaju povjerenje, šta možemo da očekujemo posle.“

Gradonačelnik je podsjetio da je Gradska uprava Zvornik u januaru organizovala mjerenje zagađenosti vazduha i to u vrijeme kada su podaci o zagađenjima u ostalim gradovima u Republici Srpskoj i cijeloj BiH bili alarmantni. Ta mjerenja su pokazala da je koncentracija štetnih čestica značajno ispod dozvoljenih granica i ti parametri ne smiju biti ugroženi.

„Vezano za postrojenje za termički tretman opasnog otpada u Karakaju mi smo kontaktirali ministarstvo nadležno za izdavanje dozvole za njegov rad, prenijeli smo stavove građana, prenijeli smo naš stav da ćemo podržati naše građane i da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se to ne desi. Smatramo da spalionicu treba premjestiti na neku drugu lokaciju, jer ovo mjesto nije dobro izabrano, ne može se ta djelatnost raditi sa takvom tehnologijom i tehnikom u sred najgušće naseljenih vangradskih sredina na ovom prostoru.“

Samostalni stručni saradnik za zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi Zvornik Sanja Bjeković podsjetila je da je nedavno održana Javna rasprava o Nacrtu studije uticaja na životnu sredinu za postrojenje za termički tretman opasnog otpada u Karakaju. Prema njenim riječima, na raspravi je bilo dosta pitanja i primjedbi od strane prisutnih, a primjedbe su uložili i predstavnici Gradske uprave.

U toku je javni uvid u Nacrt studije u prostorijama Gradske uprave, kao i na zvaničnoj internet stranici Grada Zvornika. Rok za žalbe, primjedbe i mišljenja u vezi sa Nacrtom produžen je do 31. marta i mogu se dostaviti u Gradsku upravu Zvornik, šalter br.8 ili poštom Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

(Zvornicki.ba)