Nagrada Internacionalnog kongresa studenata medicine SaMED za Semira Hadžića sina Senahida iz Kula Grada

0
Internacionalnog kongresa studenata medicine SaMED
Semir i Senahid Hadžić

Na ceremoniji zatvaranja Internacionalnog kongresa studenata medicine SaMED održanoj jučer u Sarajevu, za najbolji studentski naučno-istraživački rad iz oblasti ginekologije i pedijatrije odabran je rad tuzlanskog studenta medicine Semira Hadžića pod naslovom „Adolescent Pregnancies: Five Year Retrospective Analysis“. Semir Hadžić je sin Senahida Hadžića iz Kula Grada. Senahid Hadžić zvani Doktor je čovjek kojeg su svi voljeli, ali je nažalost prerano napustio ovaj svijet 2009.godine u svojoj 40.godini života. Sin Semir nastavio je očevim stopama i uspješno studije medicine privodi kraju, što bi zasigurno bila i očeva želja kojem je umjesto studiranja jedina opcija u tom periodu bio rat u kojem je pokazao šta su to čast, hrabrost i patriotizam. SaMED nije prva nagrada za Semira Hadžića, ali zasigurno je jedna od važnijih. Semir je rođen i odrastao u Tuzli, ali uvijek s ponosom ističe odakle je porijeklom, pa tako i Zvorničani Semira s pravom svojim smatraju. U nastavku detaljnije o nagradi i radu.

Internacionalnog kongresa studenata medicine SaMED
Semir i Senahid Hadžić

Rad se bavi problemom maloljetničkih trudnoća u Tuzlanskom kantonu sa osvrtom na proteklih pet godina. Kako kaže Hadžić, motivacija za istraživanje ove teme rodila se tokom rada na organizaciji okruglog stola „Prevencija maloljetničkih trudnoća“ kojeg su organizovali Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla i Udruženje ginekologa i perinatologa TK. „U proteklih pet godina 360 maloljetnica bilo je u drugom stanju, od kojih je 302 rodilo. Šokantan podatak je da su najmlađe porodilje u 2014. i 2015. godini imale samo 14 godina.“ istakao je Hadžić dodavši da je jedini način prevencije detabuizacija ovog problema i adekvatna edukacija, čiji bi najbolji vid bio uvođenje obaveznog predmeta o reproduktivnom zdravlju u srednje škole.

Internacionalnog kongresa studenata medicine SaMED

Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla, na čelu sa prof. dr. Dženitom Ljucom trenutno radi na implementaciji projekta uvođenja jednog takvog predmeta kao nastavak aktivnosti proizašlih iz okruglog stola „Prevencija maloljetničkih trudnoća“ koji je održan u oktobru prošle godine

„Želio bih se zahvaliti svojoj mentorici prof.dr. Dženiti Ljuci na prenesenom znanju, savjetima i podršci, te koautorima Kenani Ljuci i Amiru Bećiroviću na doprinosu u pisanju ovog rada.“ kazao je Semir Hadžić.

Internacionalnog kongresa studenata medicine SaMED
Semir Hadžić je student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, višestruko nagrađivan za svoj naučno-istraživački rad. Još kao srednjoškolac, svojim projektom AB0 Donor ponudio je rješenje za problem deficita krvi, osvojivši drugo mjesto na takmičenju inovatorstva Open ideas for Balkan u organizaciji Fondacije Dokukino. S navedenom idejom predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na World Summit Award 2015 gdje je njegova ideja proglašena najboljom inovacijom iz oblasti zdravstva iz Bosne i Hercegovine. U slobodno vrijeme se neformalno obrazuje te bavi društvenim aktivizmom.

(Zvornicki.ba/telal)