Svi prodavači na zvorničkoj pijaci moraju registrovati radnje, moguće natkrivanje pijace u bliskoj budućnosti

0
Obustavlja se rad zelene pijace, 403 osobe u karantinu za dvojicom traga policija, obustava rada zubarskih ordinacija, mjere se produžavaju do 30.marta

Prodavači na zvorničkoj pijaci dobili su inspekcijske naloge za registraciju preduzetničke djelatnosti, jer ubuduće neće moći da prodaju različite proizvode na ovoj pijaci. Već su podnijeli zahtjeve za registraciju, ali se bune zbog činjenice da neće biti konkurentni te da nemaju uvjete za obavljanje predviđenih djelatnosti.

pijaca zvr

Predočeni uvjeti
U gradskoj inspekciji kažu da su postupili prema nalogu Republičke uprave za inspekcijsku kontrolu i obišli svih 13 Zvorničana koji imaju zakupljene tezge kod Komunalnog preduzeća.

fahir ferhatbegovic– Predočeni su im uvjeti za registraciju i, prema podacima koji su nam dostavljeni, svi su završili ovaj proces za sedam dana. Cilj ovih mjera je da se zna porijeklo robe i da se utvrdi njena ispravnost – kaže Fahir Ferhatbegović, načelnik Odjeljenja za inspekcijski nadzor u Gradskoj upravi u Zvorniku.

Prodavači imaju niz zamjerki na nove propise. Ističu da nemaju uvjete da bi se registrirali kao samostalne trgovinske radnje te da treba da imaju uređen prostor, a sada to nije slučaj.

Naglašavaju da će ih obaveze koje će plaćati kao trgovinske radnje, sigurno natjerati većinu da zatvori svoje tezge, jer neće moći ostvariti dovoljno prometa da opstanu.

Planirano uređenje
Iz Komunalnog preduzeća obećavaju uređenje površine zelene pijace kojom oni gazduju kako bi prodavačima osugurali uvjete za rad.

Jovan Tomić: Komunalno preduzeće odvozi smeće sa skoro cijelog teritorija lokalne zajednice, građani duguju više od 70 hiljada maraka

– Planirali smo da natkrijemo prostor zelene pijace i za to imamo dvije varijante. Pored toga, planirali smo i da raspored tezgi promijenimo kako bismo odvojili poljoprivredne proizvođače od onih koji prodaju ostalu robu – rekao nam je Jovan Tomić, direktor “Vodovoda i komunalija” iz Zvornika.

(Avaz)