Detalji velike prevare: Fingiranjem saobraćajnih nesreća “zaradili” 158.000 KM

0
Krivična prijava rukovodiocu uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS u Zvorniku
FOTO; Ilustracija

Prijedorčanin i trojica njegovih sugrađana koji su privremeno nastanjeni u Njemačkoj sumnjiče se da su fingiranjem saobraćajnih nesreća za oko 158.000 KM oštetili više osiguravajućih kuća iz Republike Srpske, izjavio je danas načelnik Sektora kriminalističke policije u Policijskoj upravi Prijedor Goran Mikanović.

Detalji velike prevare: Fingiranjem saobraćajnih nesreća "zaradili" 158.000 KM
FOTO; Ilustracija

Mikanović je rekao da se osumnjičeni terete da su od 2014. do 2018. godine organizirali i fingirali šest nesreća te falsificiranom dokumentacijom lažno prikazali da su se nesreće dogodile u nekoj od evropskih država, a u namjeri da od osiguravajućih društava naplate osiguranu sumu za nastale štete.

Prema njegovim riječima, osiguravajuća društva iz stranih država, u kojima su se dogodile navodne nesreće, isplaćivala su osigurane sume za nastale štete, a potom su refundaciju naplaćivala od osiguravajućih kuća u Republici Srpskoj, budući da je riječ o vozilima koja su registrirana u Prijedoru.

– Mi smo došli do operativnih podataka i pokrenuli istragu. Očekujemo da će tužilaštvo na osnovu našeg izvještaja, također, pokrenuti istragu i nama eventualno naložiti daljnje mjere i radnje. Ovo je specifičan način izvršenja krivičnih djela s kakvim ne pamtim da smo se ranije susreli – rekao je Mikanović.

Prijedorski policajci podnijeli su danas Okružnom tužilaštvu Prijedor izvještaj protiv Ž. V. iz Prijedora te A. Š, G. Š. i G. B., svi iz Prijedora, a privremeno nastanjenih u Njemačkoj. Oni se terete za krivična djela osiguranička prevara, falsificiranje isprave i falsificiranje ili uništenje službene isprave.

Mikanović je precizirao da su ove četiri osobe bili organizatori, a da su i osobe koje su navodno imala nesreće, odnosno koji su vlasnici automobila, također iz Prijedora.

Načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović rekao je da su u pitanju skupa luksuzna vozila.

(Avaz)