Fabričke novine “Alumina” jedini printani medij u Zvorniku, tradicija duga 40 godina

0
Fabričke novine
Časopis "Alumina" i urednik Mišo Lazarević

Zvornik je nekada imao svoju televiziju, radio, novine, a sada jedini pisani medij su novine kompanije “Alumina” koje imaju dugu tradiciju izlaženja. Nekako sa početkom rada fabrike glinice “Birač” počelo je i informisanje zaposlenih u njoj pokretanjem internog glasila i to sa nekim manjim prekidima, traje više od četiri decenije.

Fabričke novine "Alumina" jedini printani medij u Zvorniku, tradicija duga 40 godina
Časopis “Alumina” i urednik Mišo Lazarević

U periodu od 1977. do 1992. godine u najvećem zvorničkom kolektivu odštampano je blizu 1.500 brojeva lokalnih informacija, kaže Mišo Lazarević, portparol kompanije „Alumina“. On je u fabrici od 1988. godine i tada je kao i sada radio na informativnim poslovima. Tadašnju redakciju činili su, pored njega još i Sead Hambiralović i, pokojna, Zoja Tarle. Sada Lazarević sve sam radi i piše, fotografiše, uređuje, pronalazi zanimljive priče i teme koje će interesovati sve radnike.

Nakon pokretanja stečaja „Birča“ istoimeni list, 2013. godine mijenja naziv u glasilo kompanije „Alumina“. Do sada je objavljeno viđe od 300 brojeva novina pod nazivom “Alumina-informator”. Interne informacije u informatoru pod nazivom “Alumina” izlaze svakog petka i tu se mogu pročitati više nego zanimljivi tekstovi. Tekstovi su aktuelni i prate dešavanja u kompaniji “Alumina”, uposlenici imaju prilike čitati nove tekstove svakog petka. U njima je do sada objavljeno oko 1500 vijesti, informacija, intervjua, reportaža i drugih tekstova koji su pratili događaje u kompaniji.

Fabričke novine "Alumina" jedini printani medij u Zvorniku, tradicija duga 40 godina
Godišnje izdanje časopisa

Mišo Lazarević spada među najbolje i najpoznatije novinare grada istoriji Zvornika, danas je posvećen radu razvijanja odnosa sa javnostima kompanije “Alumina” kako internih, tako i eksternih. Lazarević je do 1992.godine radio kao dopisnik za tadašnje dnevne novine “Borba” Beograd i sarajevske “Večernje novine” koje su gajile različite stilove novinarstva. Lazaravić je među najzaslužnijim što danas Zvornik kao grad ima bilo kakav printani medij. Kako bi informacije iz kompanije “Alumina” bile dostupne i javnosti, poslednjih godina izlazi, uglavnom jednom godišnje, časopis “Alumina” na više od pedeset stranica, revijalnog su tipa, luksuznog izdanja, odličnog kvaliteta i vrhunskog izgleda. Fotografije objavljene u revijalnim izdanjima spadaju u sami vrh novinske fotografije. Lazarević posebnu pažnju posvećuje fotografiji jer se kako kaže drži krilatice da fotografija govori više od hiljadu riječi. Stil fotografisanja Lazarevića može se prepoznati u svim novinama i medijima za koje je radio ili radi.

U proteklom periodu, sedmični bilten-informator je u potpunosti ispunio svoju funkciju u preduzeću. Revnosnim praćenjem događaja, tekstovima iz svih službi i sa pogona, dakle direktno iz neposrednog procesa rada, ovo glasilo je steklo veliku popularnost kod radnika“, ističe Lazarević, nakon jubilarnog 300. broja internih informacija u biltenu “Alumina” koji se printa na dvije stranice. Poslije jubilarnog izdanja svi sedmičini bilteni-informatori štampaju se u posebnu brošuru i tako, među koricama, čuva se istorije fabrike.

Fabričke novine "Alumina" jedini printani medij u Zvorniku, tradicija duga 40 godina
Sedmični bilten – informator “Alumina”

Naše novine su svojevrsna hronika dešavanja u fabrici, na prvom mjestu su vijesti vezane za proizvodnju, za poslovanje, ali predstavljamo i sektore, pogone, najbolje radnike, inovatore, pratimo humanitarne aktivnosti, jednom riječju sve ono što interesuje naše zaposlene, kaže Lazarević koji je u novinarskoj karijeri još bio i prvi urednik Televizije Zvornik i urednik novina „Srpski glas“. Može se reći da je Lazarević uz Hasana Hadžića zasigurno najprepoznatljiviji živući novinar  sa ovih prostora čija novinarska karijera traje duže od trideset godina.

O samom biltenu-infirmatoru kompanije Lazarević dodaje:

Ovo su jedine novine koje su opstale i postale više od fabričkog glasila, jer ih rado čitaju i ostali Zvorničani, a „Alumina“ je jedna od rijetkih kompanija ne samo u Zvorniku, već i u RS i BiH koja i dalje poklanja dosta pažnje informisanosti svojih zaposlenih. I mada se mijenjala vlasnička ,rukovodna, kadrovska i ostala struktura u njoj, novine su bile i ostale svjedok svih tih promjena, opstanka i napretka fabrike koja život znači za ovaj kraj i narod u njemu.

Doajen novinarstva u Zvorniku - Mišo Lazarević

Lazarević danas kao i prije trideset godina piše za “Lovačke novine”, prema riječima Lazarevića, lov je hobi i strast koje imaju ljudi zaljubljeni u prirodu, iako često odlazi u lov s lovcima, Lazarević nikada ne nosi pušku nego fotoaparat. Fotografije koje napravi Lazarević u toku lova i koje su nastale na zajedničkim druženjima zaljubljenika u prirodu, trajne su uspomone lovaca širom regije Birač.

(Zvornicki.ba)